Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului a demarat în această perioadă o serie de controale de sezon, privind calitatea produselor de post comercializate în magazine. Potrivit inspectorului şef adjunct Elena Oanea, „până acum au fost verificaţi 14 operatori economici, iar nouă dintre aceştia au fost depistaţi cu abateri”.
Elena Oanea a precizat că s-au controlat peste 28.000 de kilograme de produse de post, iar peste 5000 de kilograme nu corespundeau normelor de calitate.
Inspectorii OJPC au găsit la comercializare, într-unul dintre magazinele verificate, 4,5 kg de margarină vegetală, împreună cu produse de altă natură, cu data durabilităţii minimale depăşită. Produsul a fost distrus. De asemenea, inspectorii au mai găsit o cantitate de 2 kg de cremă vegetală de brânză care nu avea inscripţionată data durabilităţii minimale, iar comerciantului i s-a aplicat o amendă de 1000 de lei.
Tot cu 1000 de lei a mai fost amendat un agent economic din Câmpulung Moldovenesc, care comercializa soia, dar nu avea expus preţul acestui produs. O societate din Şcheia a fost amendată cu 100 de lei pentru că preţurile la soia nu erau lizibil specificate, iar o altă societate, din Suceava, a fost amendată cu 400 de lei, fiindcă vindea soia într-un spaţiu care nu avea firmă.
Un supermarket din Suceava avea expuse la comercializare produse din soia ale căror preţuri, prin modul în care erau expuse, puteau crea confuzii între sortimente, iar operatorul economic a fost sancţionat cu avertisment.
Per total, în urma controlului OJPC s-au aplicat sancţiuni cu amendă în valoare de 7500 de lei şi s-au oprit definitiv de la comercializare şi distrus produse în valoare de 45 de lei.