Ultimii beneficiari ai biletelor pentru tratament balnear, distribuite în acest an de Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Suceava, pot să-şi ridice, în aceste zile, biletele ce le permit să petreacă 18 zile într-o staţiune din ţară, cu costuri minime. Este vorba despre 345 de suceveni care au solicitat un astfel de bilet încă de la începutul anului.
Casa Judeţeană de Pensii Suceava a început eliberarea biletelor de tratament balnear din ultima serie a anului 2007, cu plecări în perioada 25 noiembrie - 6 decembrie. Pentru această perioadă, CJP Suceava a primit o repartiţie de 345 bilete, mai multe comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2006, când au fost repartizate 275 locuri la tratament balnear. Solicitarea din partea pensionarilor este mai ponderată decât în perioada de vară, justificată probabil de vreme şi de apropierea sărbătorilor de iarnă.
„În această vară au existat nemulţumiri din partea pensionarilor din judeţ, care consideră insuficient numărul de bilete repartizate. Nemulţumirea justificată a acestora este bazată pe raportul dintre numărul ridicat al potenţialilor beneficiari de tratament balnear, peste 300.000 de asiguraţi ai sistemului public de pensii, la nivel de judeţ, şi numărul diminuat al locurilor la tratament balnear. În ultimii patru ani, numărul de bilete repartizate s-a redus cu aproximativ 60%”, a declarat directorul CJP Suceava, Robert Marian.
CJP Suceava pune la dispoziţie bilete de tratament balnear în staţiunile Călimăneşti, Sovata, Amara, Herculane şi Mangalia, cu începerea sejurului în perioada 25 - 27 noiembrie 2007. Pensionarii care merg la tratament în baza unui bilet pus la dispoziţie de CJP Suceava plătesc, pentru un astfel de bilet, numai jumătate din cuantumul pensiei. Sejurul include 18 zile, cu trei mese zilnic, tratament şi cazare în vile sau hoteluri de două sau trei stele.
Repartiţia de bilete de tratament pentru anul 2007 este, în cazul CJP Suceava, de 8.709, dintre care au fost valorificate până în prezent 8.105 bilete. Gradul de valorificare este de 93,06 %, mai mic faţă de 2006, când procentul înregistrat a fost de 93,58 %, dar mai mare faţă de perioada 2003 – 2005, când gradul de valorificare a fost cuprins între 76,31% şi 69,98%.