Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 17 nov 2007 - Anul XII, nr. 273 (3646)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Recepţie faza III

Monumentul eroilor şi martirilor Bucovinei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La atelierul de pe strada Cernăuţi, în care sculptorul Mircea Dăneasă lucrează la realizarea Monumentului eroilor şi martirilor Bucovinei, a avut loc, cu două zile în urmă, recepţia celei de-a III-a faze de execuţie a lucrării.

Monumentul, care de la proiect a trecut prin câteva faze de execuţie intermediare, realizate la scările 1/4 şi 1/2, etape care au fost la rândul lor avizate de membrii comisiei de recepţie, este acum finalizat ca modelaj în argilă la scara 1/1.

Întru-cât este vorba de o lucrare de mari dimensiuni, monumentul este constituit din trei segmente, cu o solidă armătură metalică, segmente după care urmează să fie realizat negativul prin turnare în ghips.

Fiind executate în curtea atelierului, cele trei segmente din argilă au avut de suferit de pe urma temperaturilor scăzute din ultimele zile, aşa că, pentru recepţie, au trebuit făcute anumite corecţii cu argilă amestecată cu sare, care-şi păstrează calităţile plastice şi la temperaturi negative.

Monumentul eroilor şi martirilor Bucovinei, care va fi transpus în beton, va fi amplasat în centrul municipiului Suceava, în Piaţa „22 Decembrie”. Potrivit schiţelor de proiect, care au fost prezentate spre avizare şi au fost aprobate de o comisie de experţi din cadrul Ministerului Culturii şi Cultelor, monumentul va constitui un reper axial al centrului urban al Sucevei.

Probleme şi soluţii

Primăria municipiului Suceava, care este comanditarul lucrării, dorea iniţial ca ridicarea şi dezvelirea monumentului să aibă loc în această toamnă. Realizarea fazelor intermediare,  necesare clarificării conceptului plastic monumental la nivel de detaliu, au întârziat însă lucrurile.

Vara caniculară a creat o serie de probleme în execuţie. Lutul de modelaj, expus direct razelor soarelui, se usca repede şi îşi pierdea astfel plasticitatea. Lucrarea trebuia în permanenţă udată şi învelită cu pânză umedă şi folie de material plastic pentru ca lutul modelat să nu crape.

Ploile care au urmat în toamnă au stânjenit şi ele execuţia lucrării.

Presantă este acum adăpostirea ei întrucât îngheţul poate să o distrugă. Mircea Dăneasă a găsit deja o soluţie tehnică pentru introducerea în atelier a celui mai elaborat segment al lucrării,  pentru a trece la realizarea în ghips a negativului.

Element esenţial al zonei centrale

Conceput şi proiectat pentru a se integra în ansamblul arhitectural al Pieţei „22 Decembrie”, monumentul va deveni elementul esenţial pentru redimensionarea şi refacerea acestei zone. Primăria municipiului intenţionează să organizeze un concurs pentru reconfigurarea totală a perimetrului respectiv. Edilul Sucevei, Ion Lungu, spunea că vor fi definite totodată şi anumite zone pietonale. Ca lucrare artistică, Monumentul eroilor şi martirilor Bucovinei, care îmbină armonios simbolismul crucii cu cel al zborului sugerând reînvierea, va fi, cu siguranţă, cel mai spectaculos monument de for public din judeţul Suceava.

Momentul dezvelirii

Ridicarea şi dezvelirea monumentului a fost stabilită cu prilejul recepţiei pentru anul următor. Primarul Ion Lungu, care, împreună cu viceprimarul Angela Zarojanu şi consilierul Niculai Barbă, a participat ieri, alături de membrii comisiei, la recepţia modelajului final în argilă, a fixat ca moment inaugural sărbătoarea Înălţării Domnului sau Ispasul, pe care calendarul creştin ortodox o marchează în 2008 la începutul lunii iunie.

Marea sărbătoare a Înălţării Domnului, a cărei dată se stabileşte, an de an, la 40 de zile de la marele praznic al Învierii, în joia din cea de-a şasea săptămână după Paşte, este totodată şi Ziua Eroilor, ziua recunoştinţei faţă de cei care s-au jertfit pentru dreapta credinţă şi pentru apărarea ţării.

Memoria poporului român

Aşa cum a spus primarul Ion Lungu „eroii Bucovinei, alături de ceilalţi eroi români, fac parte din eroii neamului”.

„Eroii celor două războaie mondiale - a subliniat el - precum şi cei ai tuturor războaielor purtate de Ştefan cel Mare şi de toţi voievozii istoriei noastre şi-au adus ca jertfă propria viaţă, iar jertfa acestor vieţi a fost preţul istoriei creştine a poporului român...Fără eroi nu există devenire istorică, iar fără devenire istorică popoarele renunţă la propria identitate. La baza edificării marilor naţiuni au stat jertfa şi eroismul, iar monumentele prin care au fost comemorate au devenit puternice instrumente de educare a conştiinţei generale. Memoria martirilor şi a eroilor Bucovinei trebuie transmisă generaţiilor ce vor urma, întrucât face parte din memoria poporului român şi este imperios necesar ca această memorie să nu piară”.

Pentru realizarea Monumentului eroilor şi martirilor Bucovinei, Primăria Municipiului Suceava a organizat cu un an în urmă un concurs de proiecte. Juriul, din care-au făcut parte primarul Ion Lungu, viceprimarul Angela Zarojanu, criticii de artă Valentin Ciucă şi Cristian Robert Velescu, arhitecţii Sorin Pentilescu şi Constantin Rabiniuc şi inginerul Mihail Jitariuc - şeful Direcţiei municipale de urbanism - a acordat cel mai bun punctaj proiectului propus de Mircea Dăneasă.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Monumentul eroilor şi martirilor Bucovinei.
 Vizualizări articol: 1238 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Monumentul eroilor şi martirilor Bucovinei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei