Criza de sânge de la nivelul Centrului Judeţean de Transfuzie Sangvină (CJTS) Suceava s-a mai atenuat în ultima lună, după ce tot mai mulţi liceeni şi studenţi au început să vină la donare. Începerea noului an şcolar a fost de bun augur pentru această unitate, a cărei activitate a început să stagneze în vară, când numărul donatorilor s-a redus semnificativ din cauza concediilor şi a vacanţelor.
Potrivit directorului Maria Pilat, noiembrie se dovedeşte a fi o lună bună, iar un alt motiv îl reprezintă finalizarea muncilor agricole, care i-a readus la donare pe cei din mediul rural.
De luni şi până ieri, pragul Centrului Judeţean de Transfuzie Sangvină a fost călcat de 75 de persoane, printre donatori regăsindu-se şi elevii de liceu şi studenţii, inclusiv cei moldoveni, atraşi de scutirea medicală de o zi la care au dreptul după ce au prestat o asemenea activitate.
„Această categorie nu este majoritară, dar reprezintă de fapt targetul nostru. Sunt persoane tinere, sănătoase, şi ne bucurăm că vin la donare, indiferent de motiv”, a precizat dr. Pilat.
O donare presupune recoltarea a 400 ml de sânge, cantitate care nu implică nici un risc. Şi asta, întrucât organismul are permanent în rezervă circa 300 – 400 ml de sânge, pe care-l foloseşte atunci când se depun eforturi mari, precum şi capacitatea de a reface repede sângele donat (cantitativ în 3 – 4 ore şi calitativ în 14 zile). După donare se eliberează 7 tichete de masă, în valoare de 52.92 lei şi o adeverinţă prin care se motivează pentru o zi absenţele.
Donatorii de sânge mai au şi avantajul efectuării unui set de analize gratuite, respectiv hemoleucogramă, glicemie, transaminaze, teste pentru hepatită de tip B şi C, pentru HIV, pentru depistarea sifilisului şi a anticorpilor HTLV (leucemie). Donarea este rapidă (durează câteva minute), iar trusele utilizate sunt de unică folosinţă.