Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 16 nov 2007 - Anul XII, nr. 272 (3645)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Îngrijorător

70% dintre suceveni recunosc că dau şpagă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cifre alarmante. În urma unui sondaj de opinie realizat la începutul acestei luni a rezultat că 70% dintre suceveni au dat şpagă pentru a-şi rezolva problemele pe care le au.

Mai mult de o treime dintre cei chestionaţi recunosc că au oferit mită des şi foarte des, în timp ce 33% spun că au recurs la acest „mijloc de stimulare” mai rar. Doar 30% dintre persoanele care au răspuns acestui chestionar au declarat că nu au dat şpagă deloc.

Sondajul de opinie a fost realizat de firma Hexis Consulting Suceava, în perioada 4-11 noiembrie, pe un eşantion de 1.197 de persoane şi are o marjă de eroare de +/-3%.

Potrivit aceluiaşi sondaj, a reieşit că medicii sunt categoria socială predispusă cel mai des la a lua şpagă, pe locul doi clasându-se profesorii. Un sfert dintre cei intervievaţi i-au indicat pe medici drept categoria cea mai coruptă din societatea suceveană, în timp ce dascălii ocupă locul doi cu 10% dintre răspunsuri.

Pe locurile următoare se clasează vameşii, funcţionarii din administraţia publică, politicienii şi poliţiştii.

Ştefan Puşcaşu, reprezentantul Pro Democraţia în judeţul Suceava, a mărturisit că aceste cifre sunt alarmante.

„Dacă aceste rezultate erau imediat după Revoluţia din 1989, le consideram normale. În actualele condiţii cred că cifrele sunt de-a dreptul îngrijorătoare. Noi vrem să intrăm în Europa, dar în acest mod nu se poate. Nu putem fi europeni braţ la braţ cu corupţia, iar fiecare instituţie ar trebui să aibă programe concrete pentru combaterea acestui flagel. Din păcate, ştiu că un astfel de program funcţionează doar la nivelul fostului Minister de Interne”, a declarat Ştefan Puşcaşu.

„Nu pot sta la uşa medicului pentru a vedea dacă ia sau nu bani”

Oamenii din fruntea sistemului sanitar sucevean au încercat să explice de ce oamenii au percepţia că medicii reprezintă categoria cea mai coruptă din judeţ.

Odette Nicolae, director executiv al Autorităţii de Sănătate Publică Suceava, a mărturisit că personal dezaprobă atât luarea, cât şi darea de mită, dar pe de altă parte crede că s-a ajuns la aceste cifre datorită salariilor mici ale medicilor.

Ea a exemplificat că un medic stagiar are un salariu de 500 de lei, un rezident ridică între 700 - 1.300 de lei, în timp ce un medic primar primeşte între 800 - 1.600 de lei.

Totuşi, directorul executiv al ASP Suceava a recunoscut că la nivel local nu există un program concret pentru combaterea corupţiei, idee întărită şi de Costică Dăscăliuc, managerul Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava.

„Eu nu pot sta la uşa medicului pentru a vedea dacă ia sau nu bani de la pacienţi. Este posibil ca unii bolnavi să fi dat, în semn de mulţumire, anumite sume de bani sau alte favoruri, dar eu nu am primit nici o reclamaţie în scris cum că vreun medic a condiţionat înfăptuirea actului medical de acordarea unor sume de bani. Dacă există cineva care ştie acest lucru să vină să sesizeze”, a declarat Dăscăliuc.

Şeful IŞJ Suceava: „Există mită mascată şi mită directă în învăţământ”

Locul doi în topul categoriilor sociale care nu spun „nu” la mită este ocupat de profesori. Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, Lucian Lungu, nu a negat existenţa acestui fenomen. Acesta a şi explicat că şpaga în acest domeniu se dă fie direct, fie sub forma meditaţiilor, ceea ce reprezintă o mită mascată. În general, în învăţământ şpaga se dă pe tot parcursul anului, şi explodează cu ocazia unor examene importante, cum ar fi Bacalaureatul sau Testele naţionale.

„Din punctul meu de vedere ambele părţi sunt vinovate. Atât cei care dau, cât şi cei care primesc. Este un compromis între două părţi, greu de dovedit, mai ales că reclamaţii nu prea există. Când se va forma o reacţie a românilor să spună „nu” la mită, atunci vom scăpa şi de acest flagel”, a mărturisit Lucian Lungu. Acesta a recunoscut că nu există un program pentru combaterea corupţiei din sistem, dar că orice sesizare pe această linie va fi tratată cu maximă seriozitate.

Poliţia, singura instituţie cu un program intern de combatere a corupţiei

Surprinzător sau nu, percepţia oamenilor despre poliţiştii corupţi din Suceava a scăzut faţă de anii precedenţi. Potrivit sondajului de opinie, procentul celor care cred că se dă mită în acest domeniu este de 5%. „Nu suntem perfecţi, dar faptul că de 2-3 ani se lucrează la această problemă a început să dea roade. Avem o campanie internă pentru combaterea corupţiei, iar fiecare caz semnalat a fost tratat cu maximă seriozitate. Reducerea cazurilor de corupţie a fost influenţată şi de schimbarea oamenilor cu o mentalitate învechită cu persoane tinere, cu o altă deschidere. Spre exemplu, în cadrul Inspectoratului media de vârstă este de 35 de ani, iar la nivelul persoanelor de conducere de 40 de ani”, a explicat comisarul şef Ioan Nicuşor Todiruţ, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava.

 

30% dintre intervievaţi nu ştiu către cine se duce mita
A doua întrebare a chestionarului a vizat întrebarea “Care categorie este predispusă cel mai des la a lua şpagă?”. Răspunsul la această întrebare a fost următorul:
a) doctori                                 -25%
b) profesori                              -10%
c) vameşi                                 -8%
d) funcţionari administrativi    -7%
e) politicieni                             -7%
f) poliţişti                                -5%
g) alţii                                     -8%
h) nu ştiu                                 -30%
37% dintre suceveni dau şpagă des şi foarte des
Una dintre cele două întrebări adresate sucevenilor a vizat dacă dau mită. La întrebarea „Aţi fost nevoit să daţi vreodată şpagă?”, răspunsurile au fost următoarele:
a) foarte des          -11%
b) des                    -26%
c) rar                     -33%
d) deloc                 -30%
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 70% dintre suceveni recunosc că dau şpagă.
 Vizualizări articol: 1255 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 2 voturi
70% dintre suceveni recunosc că dau şpagă4.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei