Copiii românilor plecaţi în Spania vor putea urma cursuri de limbă, civilizaţie şi cultură românească. Anunţul a fost făcut de deputatul PNL de Suceava Mihai Sandu Capră, care a precizat că Ministerul Educaţiei a demarat un proiect pilot de promovare a limbii române în şcolile din Spania, dar şi din Italia, la care se pot înscrie atât copiii românilor, cât şi cei de alte naţionalităţi.
„Demn de remarcat este faptul că la cursurile de limbă, cultură şi civilizaţie românească organizate de Ministerul Educaţiei în Spania s-au înscris atât elevii români încadraţi în şcolile spaniole, cât şi elevi de naţionalitate spaniolă, marocană, columbiană şi ucraineană”, a declarat deputatul liberal sucevean.
El a explicat că aceste cursuri sunt integrate în programa extracurriculară, opţională, a şcolilor publice din Spania şi acoperă întregul ciclu preuniversitar I - XII. Materialul didactic şi programa pentru orele de limba română, istoria şi geografia României sunt furnizate de Ministerul Educaţiei. Mihai Sandu Capră a spus că toate cursurile sunt finanţate direct de către Minister, iar la finalul lor, elevii primesc un atestat. Parlamentarul sucevean a mai spus că aceste cursuri au demarat din a doua parte a lunii octombrie a.c. în zonele Madrid, Guadalajara, Cuenca, Toledo, Albacete şi Ciudad Real.
„Prin programul educaţional mai sus menţionat, iniţiat de Guvernul României, au loc aceste cursuri de limbă, cultură şi civilizaţie românească, în anul şcolar 2007 – 2008, în anumite regiuni din Spania şi Italia, urmând ca ele să se extindă, progresiv, în anii următori”, a mai afirmat deputatul PNL.
El a adăugat că zilele acestea, în Spania se desfăşoară cea de-a doua ediţie a Congresului Românilor din această ţară, la care este prezent şi Ministerul Educaţiei, Cristian Adomniţei.
„Accentul se pune pe discutarea prevederilor legislative referitoare la rezidenţa şi accesul românilor pe piaţa muncii din Spania şi măsurile pentru îmbunătăţirea modului de aplicare a acestora. Iar românii vor ca, începând cu anul 2008, sa poată fi angajaţi mai uşor în Spania”, spune liberalul sucevean.
Mihai Sandu Capră mai afirmă că tot în cadrul acestui congres vor fi discutate şi subiecte legate de fondurile alocate asociaţiilor de români în cadrul programelor de imigraţie la nivel naţional şi regional în Madrid şi Valencia, în condiţiile în care faptul că cele mai multe comunităţi de români trăiesc în aceste două regiuni. El a mai spus că la acest congres participă peste 200 de persoane, reprezentând 100 de asociaţii ale comunităţilor româneşti din Spania.