Democraţii văd ca pe un atu semnificativ afilierea lor la Partidul Popular European (PPE), formaţiunea politică cu cea mai mare reprezentare în Parlamentul European (PE).
Purtătorul de cuvânt şi vicepreşedintele organizaţiei judeţene a PD, Cristina Iordăchel, a arătat că la nivelul PE există patru partide puternice, două mari, PPE şi Partidul Socialist European, şi două mai mici, Partidului European Liberal-Democrat şi Reformist şi Partidul Verzilor Europeni. În ultimele două legislaturi ale Parlamentului European, a precizat Iordăchel, PPE a fost formaţiunea care a avut cel mai mare număr de membri, respectiv 277, din toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.
Pe de altă parte, a subliniat vicepreşedintele PD Suceava, Consiliul European, cea mai puternică instituţie a UE până la acest moment, conţine nu mai puţin de 12 prim-miniştri din PPE şi, de asemenea, 9 dintre cei 25 de comisari ai Comisiei Europene aparţin familiei popularilor europeni. Iordăchel a precizat că Jose Barroso, preşedintele acesteia, este un "popular”.
„Partidul Democrat, fiind afiliat la PPE, va reprezenta România la nivel european de pe poziţia celui mai puternic grup politic al Parlamentului European, şi, prin urmare, cu cât vom avea mai mulţi europarlamentari democraţi, cu atât vom participa mai activ la elaborarea şi validarea legislaţiei europene de care depinde şi integrarea noastră socio-economică. Celelalte ţări membre UE deja pregătesc strategiile electorale pentru alegerile din iunie 2009 şi din acest punct de vedere România se afla în “vizorul European” privind desfăşurarea alegerilor actuale. Pragul obligatoriu de prezentare la vot pentru alegerile europarlamentare este de 30%, dar sperăm că românii vor acorda Europei aceeaşi atenţie pe care doreşte să ne-o acorde Europa nouă. În 25 noiembrie, românii au o dublă şansă : să-şi reformeze clasa politică internă, prin referendum şi să-şi creeze clasa politică externă prin alegerile europarlamentare”, a încheiat Iordăchel.