Au scăpat de închisoare. Cei nouă vameşi de la Siret trimişi în judecată de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, au fost condamnaţi la pedepse cu suspendare. Hotărârea, rămasă definitivă şi irevocabilă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a fost luată după mai mulţi ani de procese, timp în care cei 9 şi-au susţinut mereu nevinovăţia.
Potrivit hotărârii magistraţilor de la cea mai înaltă instanţă din România, Adrian Florentin Frunză şi Cornel Toader au fost condamnaţi la câte 2 ani cu suspendare, după ce Curtea de Apel Suceava îi condamnase la 2 ani de închisoare, dar cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice.
În cazul celorlalţi vameşi trimişi în judecată pentru infracţiuni de corupţie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut pedepsele pronunţate la Suceava. Marcel Ţehaniuc, Anton Perlanovschi şi Costel Lupaşcu au fost condamnaţi la un an de închisoare cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi fals intelectual. Pentru alţi doi vameşi, Sorin Ciubotaru şi Eugen Ioan Dorneanu, pedeapsa este mai blândă, ei fiind condamnaţi la patru luni de închisoare cu suspendare, primul pentru luare de mită, iar al doilea pentru luare de mită şi abuz în serviciu. În fine, Victor Ioan Aivănesei şi Paul Codruţ Buhu, au fost condamnaţi la şase luni de închisoare pentru abuz în serviciu.
În acelaşi dosar a fost judecat şi omul de afaceri Mihai Eckert, acesta fiind singurul care va sta după gratii. Împotriva lui a fost pronunţată o condamnare de 2 ani de închisoare, bărbatul originar din Vatra Dornei fiind deja încarcerat de poliţişti.
Mită pentru vameşi pentru operaţiuni ilegale
Faptele de care sunt acuzate cele 10 persoane s-au produs la Vama Siret în mai multe rânduri. Procurorii anticorupţie au stabilit că Mihai Eckert a introdus în România zeci de mii de pânze de fierăstrău, tip bandă, fără să-şi achite toate obligaţiile faţă de bugetul de stat. Practic, mărfuri în valoare de peste 10 miliarde de lei vechi la acea vreme au fost introduse fraudulos în România.
Totul a fost posibil cu ajutorul vameşilor condamnaţi cu suspendare, care i-au permis omului de afaceri din Vatra Dornei să fandeze pe lângă lege pentru a nu plăti taxe vamale. Pentru favorurile făcute lui Eckert, vameşii au încasat între 1 şi 17 milioane de lei vechi, operaţiunile de import-export clandestin derulându-se de câteva zeci de ori.
Totul a ieşit la iveală după ce poliţiştii au descoperit un caiet în care Mihai Eckert îşi ţinea evidenţele şi unde erau precizate şi sumele cu care fiecare vameş a fost mituit. Prejudiciul total adus statului român prin neplata taxelor vamale a fost calculat la circa 5 miliarde de lei vechi.
(13 nov 2007, 11:05:31