Federaţia Educaţiei Naţionale a organizat un referendum printre cadrele didactice pentru a vedea care este forma de protest pe care o doresc profesorii. În urma referendumului organizat în şcolile din judeţul Suceava, 80% dintre dascălii suceveni afiliaţi la FEN vor să intre în grevă japoneză.
„Profesorii au optat pentru grevă japoneză, cei mai mulţi dintre ei nu vor să mai facă grevă generală”, a declarat Traian Pădureţ, liderul sindicatului „Sf. Andrei”, din Gura Humorului, sindicat afiliat la FEN. Rezultatele referendumului făcut printre cadrele didactice din Suceava au fost transmise la Bucureşti, de unde s-a stabilit un program săptămânal al mişcărilor de protest pe care FEN le va desfăşura în toată ţara.
FEN a început deja protestele în ţară, după un calendar prestabilit, dar pentru săptămâna acesta judeţul Suceava nu este prins în programul mişcărilor de avertisment. „Sindicatele afiliate FEN au luat această hotărâre pentru a nu perturba foarte mult orarul la clase”, a spus Traian Pădureţ, care a mai precizat că se aşteaptă precizări de la Bucureşti privind ziua în care se vor desfăşura protestele la Suceava. Protestele se derulează câte două ore pe zi, iar FEN invită şi celelalte sindicate să se alăture colegilor lor şi să organizeze mişcări de protest.
Profesorii sunt nemulţumiţi că Guvernul nu şi-a respectat acordurile semnate în ceea ce priveşte elaborarea unei noi legi a salarizării personalului bugetar şi inexistenţa unui contract colectiv pe ramură şi tergiversarea, nemotivată şi iegală, de către Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului a înregistrării contractului colectiv de muncă unic pe ramura învăţământ care este deja semnat de trei federaţii reprezentative. Refuzul Guvernului de a răspunde favorabil solicitărilor repetate ale FEN cu privire la negocierea majorărilor salariale pe anul 2008, înainte de aprobarea bugetului, în vederea identificării fondurilor necesare pentru asigurarea salariului minim de 880 de lei garantat prin contractul Colectiv de muncă pentru personalul din învăţământ cu studii superioare este o altă nemulţumire a sindicaliştilor din educaţie.