Zeci de suceveni, dar şi indivizi veniţi din alte judeţe ale ţării, s-au ales cu dosare penale, după ce-au fost prinşi că au furat fel de fel de bunuri din supermarketurile din municipiul Suceava.
În evidenţele Poliţiei, la sfârşitul săptămânii trecute, figurau nu mai puţin de 78 de dosare penale pentru astfel de fapte, înregistrate de la începutul acestui an. Potrivit şefului Biroului de Ordine Publică, comisarul Ioan Hobjilă, cele mai multe furturi s-au produs la Metro (37) şi Kaufland (35). De altfel, agenţii de pază de la cele două supermarketuri „aprovizionează” Poliţia aproape în fiecare săptămână cu indivizi care au sustras produse de pe rafturi. Nici unul însă nu a reuşit să iasă din supermarket fără să nu fie surprins de camerele de luat vederi sau să fie dat de gol de „ţiuitul” sistemelor antifurt.
La mai toate aceste fapte, valoarea bunurilor furate a fost mică, de ordinul zecilor de lei, destul de puţine fiind cazurile când „cumpărăturile” făcute de hoţi au depăşit 100 de lei.
„După ce sunt prinşi, vin cu tot felul de pretexte. Că au uitat să plătească, că au încurcat bagajele, că le-a pus cineva acel bun în geantă...”, mărturiseşte şeful Biroului de Ordine Publică, comisarul Ioan Hobjilă.
Hoţii de ocazie şi-au încercat norocul cu fel de fel de produse, de la tampoane la monitoare LCD, sticle cu whisky, parfurmuri sau papuci. „Le ascund fie prin buzunare, prin căptuşeala hainelor, prin genţi sau sacoşe. Sunt persoane din toate categoriile... de la noi din judeţ, dar şi de prin alte părţi”, mai spune Hobjilă.
Şeful Biroului de Ordine Publică din cadrul Poliţiei municipiului Suceava îşi aminteşte şi de un caz în care un individ a încercat să fure din incinta unui supermarket monitoare LCD. Respectivul a ascuns monitoarele cu pricina în mai multe sacoşe de rafie pe care le avea în cărucior. Din nefericire pentru el, la ieşirea din supermarket a fost aşteptat de agenţii de pază, care chemaseră între timp şi Poliţia.
Iau masa la supermarket sau schimbă etichetele
Poliţiştii mărturisesc că sunt şi clienţi care fură produse alimentare de pe rafturi (în general, dulciuri), pe care le consumă pe furiş, înainte de a ieşi din supermarket.
O altă metodă încercată de hoţii de ocazie este aceea a schimbării etichetei de pe un produs pe altul, manevră prin care se schimbă şi preţurile. Metoda a fost folosită de mai multe ori, însă, a dat greş de fiecare dată.
Deşi legea prevede pedepse grele pentru furt calificat (între 3 şi 15 ani de puşcărie), procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava spun că nici unul dintre cei cercetaţi nu a ajuns în spatele gratiilor. Motivul: fapta lor nu reprezintă pericolul social al unei infracţiuni.
Totuşi, deşi au scăpat doar cu amenzi administrative (între 10 şi 1000 de lei), de multe ori acestea au fost mai mari decât valoarea bunurilor pe care încercau să le fure.
(12 nov 2007, 15:20:48