Două firme de construcţii, SC NOVE MARC SRL şi SC MUHA SRL, au distrus, sâmbătă, la Câmpulung Moldovenesc, mai multe cabluri (linii electrice subterane), lăsând fără energie electrică peste 4.000 de consumatori. Nu este prima dată când firme de construcţii distrug cabluri în zona Câmpulung, afectând nu numai consumatorii, dar şi iluminatul public în oraş.
„De la începutul acestui an, la Câmpulung au fost distruse 19 cabluri, unele dintre ele fiind montate abia anul trecut, cu investiţii foarte mari. Aceste instalaţii, dacă nu ar fi fost distruse din neglijenţa firmelor de construcţii, ar fi rezistat şi 20 de ani fără nici o intervenţie din partea noastră”, ne-a declarat şeful Centrului de Exploatare Suceava, din cadrul E.ON Moldova, Vasile Curelaru. Tot el ne-a mai explicat că în timp ce angajaţii E.ON Moldova se pregătesc pentru „cod galben”, adică verifică toate instalaţiile pentru ca un număr din ce în ce mai mic de consumatori să aibă de suferit din cauza întreruperilor de energie electrică, „trebuie să ne luptăm cu <codul negru>, adică aceste firme care nu vor să respecte nişte reguli”.
Pe lângă consumatorii casnici şi industriali care au de suferit din cauza acestor ruperi de cabluri subterane, este afectat şi iluminatul public din oraş.
În momentul constatării acestor distrugeri în instalaţiile electrice se întocmeşte un proces verbal. În urma acestui proces verbal, firmele care au produs pagube sunt obligate să plătească daunele, adică reparaţia cablurilor, dar nu şi energia nelivrată consumatorilor.
Cele două firme care au lăsat câmpulungenii fără energie electrică, SC NOVE MARC SRL şi SC MUHA SRL, au primit aviz din partea E.ON Moldova Distribuţie, doar că nu au respectat cerinţele impuse de firma de distribuţie a energiei electrice.
Firmele de construcţii nu plătesc daunele către E.ON Moldova
O altă problemă cu care se confruntă E.ON Moldova este aceea că nu reuşeşte să recupereze banii de la firmele care au produs defecţiunile în instalaţiile electrice. „Doar 1% din pagube au fost recuperate, deşi noi intervenim imediat la remedierea defecţiunilor, şi plătim oamenii care se ocupă de reparaţii”, ne-a declarat Vasile Curelaru.
Incidentele produse de neglijenţa firmelor de construcţii nu sunt izolate. La Suceava, vineri, în jurul orei 15:30, o firmă de construcţii care executa lucrări
de lărgirea a străzii Mitropoliei, din zona Bibliotecii Judeţene şi a clădirii Parchetelor sucevene, a fost cât pe ce să arunce în aer centrul Sucevei, după ce au fisurat o conductă cu caz. Reprezentanţii E.ON Gaz, care au ajuns imediat la faţa locului, au izolat zona, împreună cu echipaje de la Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava şi Poliţiei, pentru că era pericol de explozie.
Reprezentanţii E-ON Gaz au reuşit, în final, să oprească scurgerea de gaz şi să remedieze defecţiunea.