Poliţiştii de proximitate au apărut în principalele oraşe ale Sucevei de mai bine de 4 ani de zile.
Încă de la început, principala lor misiune a fost să devină poliţişti de „cartier”, să intre în contact cu oamenii, să-i cunoască şi să le sară în ajutor atunci când au o problemă. Nu au reuşit însă mare lucru, puţini fiind cei care apelează la poliţistul lor de proximitate atunci când au un conflict în familie sau sunt deranjaţi de un vecin. Doar vârstnicii îi mai ştiu din vedere pe poliţiştii de proximitate, însă habar nu au cu ce se ocupă aceştia. În aceste condiţii se pune întrebarea în ce fel sunt utili aceştia populaţiei.
Afişele cu poliţiştii de proximitate lipsesc cu desăvârşire
„Poliţistul de proximitate este mereu alături de dumneavoastră, dispus să vă asculte problemele şi să găsească soluţii de rezolvare. Ajută şi oferă cele mai bune sfaturi în materie de siguranţă publică”. „Apelaţi-l cu încredere”! aşa sună pliantele de prezentare ale celor 8 poliţişti de proximitate din municipiul Suceava.
Pentru ca omul să poată apela la acest om al legii, trebuie să aibă acces la numerele de telefon la care poate fi contactat acesta. La panoul de la intrarea în fiecare scară de bloc ar trebui să fie câte un afiş cu numele şi datele de contact ale poliţistului de proximitate care răspunde de zona respectivă. Acestea însă lipsesc cu desăvârşire. Întrebaţi de lipsa acestora, poliţiştii au un răspuns şablon. Spun că vechile afişe au fost rupte de rău voitori, iar noi afişe, date deja şefilor de scară, vor apărea la vedere în cel mai scurt timp. Afişele nu lipsesc însă de azi, de ieri, ci de ani de zile, la unele scări de bloc nefiind prezente niciodată.
Ţin legătura doar cu membrii asociaţilor
Fiecare dintre cei 8 poliţişti de proximitate ai Sucevei răspund de o zonă a municipiului.
Agentul Antoaneta Martin este poliţistul de proximitate al celor care locuiesc pe Mărăşeşti şi în George Enescu. În aria pe care o acoperă sunt domiciliate în jur de 15.000 de persoane. Sigură pe ea, femeia susţine că este cunoscută de cel puţin 75% din populaţia din zona pe care ea, cel puţin la nivel de teorie, o acoperă.
Facem un mic test şi intrăm într-o scară de bloc de pe strada Mărăşeşti. Ilarion Papuc, un bătrân de 86 de ani, care tocmai coboară din scară, se uită lung când îl întrebăm de doamna poliţist. Nu a văzut-o niciodată, dar are multe să-i spună. Se plânge de fostul administrator al scării, de unele probleme cu vecinii. De precizat că una dintre principalele atribuţii ale poliţistului de proximitate este aceea de a „ţine legătura cu persoanele de vârsta a treia, potenţiale victime ale infracţiunilor”. Imediat în scară intră un bărbat mai tânăr. Şi el ridică din umeri când îl întrebăm de poliţistul de proximitate. Nici la intrarea în scara de bloc nu a văzut vreodată un afiş despre poliţistul care „stabileşte şi menţine legătura între poliţie şi populaţia din sectorul său de activitate”.
Agentul Antoaneta Martin îşi schimbă brusc discursul. „Intervenim acolo unde sunt scandaluri între vecini sau conflicte în familie. De obicei membrii asociaţiilor de proprietari ne sesizează despre aceste probleme. Nu putem să mergem din uşă în uşă la fiecare om”.
În cartierul Burdujeni, unde sunt repartizaţi doi poliţişti de proximitate, situaţia este aceeaşi. Cei mai mulţi oameni nici măcar nu au auzit de poliţistul de proximitate. Foarte puţini îl ştiu măcar din vedere pe poliţistul din zona lor, iar atunci când au nevoie de sprijinul unui poliţist oamenii nu se adresează nicicum poliţistului de proximitate.
Îl cunosc, dar nu ştiu cu ce îi poate ajuta
Agentul şef Emil Macovei are sectorul de activitate în centrul municipiului Suceava. În zona pe care o acoperă trăiesc aproximativ 13.000 de persoane. Am mers împreună cu acesta la câteva din scările de bloc din zona centrală. Unii oameni îl cunosc, alţi nu prea.
„Îl ştiu pe domnul poliţist, a fost de multe ori pe aici”, ne-a spus Vasile Rusu, un bărbat de pe strada Mitropoliei. Alţii habar nu au de el. „Bine că v-am cunoscut, dacă îmi lăsaţi un număr de telefon o să apelez la dumneavoastră la nevoie”, a spus Johan Proşingher.
Bătrânii din zona centrală îl cunosc destul de bine pe agentul şef Macovei, poliţistul lor de proximitate. Din păcate, habar nu au cu ce le poate fi de folos acesta, când sunt întrebaţi mai toţi spunând că nu au avut probleme cu legea şi de aceea nu au fost vizitaţi de poliţie. Şi în această zonă, problema este aceeaşi: afişele cu numărul de telefon şi atribuţiile poliţistului de proximitate lipsesc cu desăvârşire. Agentul şef Macovei spune că cel puţin 80% din oamenii din zona centrală îl cunosc.
Rolul şi atribuţiile poliţistului de proximitate
Poliţistul de proximitate are rolul de a media conflictele apărute între oameni fără a apela la amenzi sau dosare penale. Doar dacă nu reuşeşte să facă pace între părţi apelează la colegii de la „Ordine Publică”, pentru aplicarea de sancţiuni contravenţionale.
Principalele atribuţii ale poliţistului de proximitate sunt următoarele: stabileşte şi menţine legătura între poliţie şi populaţie, întocmeşte şi actualizează lista tuturor societăţilor comerciale din zona sa de competenţă, ţine legătura permanentă cu instituţiile de învăţământ şi este prezent cât mai des în locurile publice (pieţe, parcuri, străzi circulate). Poate efectua acte de constatare şi sancţionare numai în cazul infracţiunilor şi contravenţiilor flagrante.