În sala multimedia de la Muzeul de Ştiinţele Naturii din cadrul Complexului Muzeal Bucovina (CMB) Suceava a avut loc ieri lansarea proiectului transfrontalier româno-ucrainean cu genericul „Păstrarea şi valorificarea patrimoniului cultural mobil din Bucovina”.
Proiectul, pe care CMB Suceava îl derulează pe parcursul unui an (până în luna octombrie 2008) având ca parteneri, din partea română, Consiliul Judeţean Suceava şi, din partea ucraineană, Muzeul Regional Cernăuţi, este finanţat de Uniunea Europeană în cadrul Programului de Vecinătate România-Ucraina prin componenta PHARE CBC 2005.
Obiectivul general al proiectului, a cărui valoare este de 58.646 euro, vizează dezvoltarea cooperării transfrontaliere în vederea relevării moştenirii culturale comune socio-culturale prin crearea şi consolidarea de legăturii puternice şi de durată între instituţiile de cultură de profil muzeistic, aflate de o parte şi de alta a frontierei.
Cursuri de informare şi instruire
La lansarea proiectului au participat, alături de reprezentanţii instituţiilor implicate în derularea proiectului, reprezentanţii diplomatici ai României şi Ucraineni în zonă, respectiv consulul Iustinian Focşa, de la Consulatul General al României la Cernăuţi, şi viceconsulul Mihail Lienkov, de la Consulatul General al Ucrainei la Suceava.
Proiectul, aşa cum a subliniat directorul general al CMB Suceava, Constantin-Emil Ursu, „îşi propune să apropie cele două instituţii muzeale şi să întărească relaţiile interumane, prin organizarea de cursuri de informare şi instruire profesională în domeniul conservării şi restaurării patrimoniului cultural comun”.
Cursurile de informare şi instruire teoretică şi practică, la care vor participa opt angajaţi ai Muzeului Regional Cernăuţi, urmăresc realizarea unui transfer de cunoştinţe şi experienţă în domeniul conservării şi restaurării între cursanţi şi specialiştii Complexului Muzeal Bucovina.
Conservarea şi restaurarea patrimoniului cultural
Un alt obiectiv care va fi atins prin acest proiect este cel de a conserva şi restaura bunurile culturale aflate în patrimoniul celor două părţi implicate în program. Patrimoniul vizat reprezintă o sursă importantă de dezvoltare la nivel local şi regional, în ambele regiuni existând resurse culturale reprezentative (monumente, situri arheologice, lăcaşe de cult, instituţii culturale deţinătoare de obiecte de patrimoniu imobil) care, prin conservare şi valorificare vor permite obţinerea de beneficii economice pentru comunitate.
Pentru desfăşurarea activităţilor de conservare-restaurare asupra bunurilor de patrimoniu aparţinând celor două părţi implicate vor fi achiziţionate echipamente şi aparatură de specialitate. Echipamentul achiziţionat va fi utilizat în cadrul unui laborator mobil de conservare-restaurare cu care se va interveni în lucrări de urgenţă şi de întreţinere pentru încetinirea şi chiar stoparea proceselor de degradare şi deteriorare pe care le suportă bunurile culturale în contact cu factorii de mediu. Laboratorul mobil de conservare-restaurare va servi intervenţiei asupra bunurilor de patrimoniu aflate în gestionarea celor două părţi, română şi ucraineană, implicate în proiect.
Un bun început pentru alte acţiuni de colaborare
Proiectul va contribui la dezvoltarea economică a regiunii, respectiv a turismului cultural, iar Muzeul Regional din Cernăuţi şi Complexul Muzeal Bucovina Suceava vor deveni astfel repere în circuitul turistic regional şi obiective atractive pe piaţa culturală.
Directorul Muzeului Etnografic Cernăuţi, Olena Zatulovska, a subliniat faptul că este vorba de „un proiect foarte important şi util pentru instituţia muzeală cernăuţeană”, iar reprezentanţii diplomatici în zonă ai României şi Ucrainei i-au asigurat pe cei implicaţi că vor beneficia de tot sprijinul în derularea proiectului, care reprezintă „un bun început şi pentru alte acţiuni de colaborare”.