Ministrul muncii, Paul Păcuraru, a anunţat, la Suceava, că Executivul va anunţa valoarea salariului minim pe economie luni, 12 noiembrie a.c., după şedinţa de Guvern. Păcuraru a declarat că, cel mai probabil, valoarea salariul minim pe economie va fi de aproximativ 450 de lei, variantă mai apropiată de oferta maximală a patronatelor, decât de cererea minimă a sindicatelor. De asemenea, el a precizat că începând de anul viitor sunt prevăzute şi creşteri salariale pentru bugetari, acestea fiind între şase şi zece la sută.
„În momentul de faţă există un impas în negocierile dintre patronate şi sindicate privind salariul minim pe economie. Aceasta deoarece sindicatele solicită un salariu minim mai ridicat, de 550, 600, chiar 700 de lei, în timp ce oferta finală a patronatelor este de 480 de lei”, a declarat ministrul muncii. El a explicat că oferta finală a patronatelor a fost stabilită ca urmare a rezultatelor analizelor de profitabilitate pe fiecare sector d activitate din economie. „Ecartul dintre cele două tabere este între 480 şi 550 de lei, cam cât cred eu că acceptă sindicatele să negocieze”, a subliniat Paul Păcuraru.
El a subliniat faptul că planul stabilit prin programul de guvernare a fost ca salariul minim pe economie să crească cu 60%, obiectiv care în momentul de faţă poate fi considerat ca şi rezolvat. Păcuraru a arătat că, în condiţiile în care în anul 2004 salariul minim pe economie este de 280 de lei, nivelul propus în momentul de faţă, de 450 de lei, ar reprezenta exact această creştere de 60%.
„Noi avem calculate şi variante pentru salarii de 550 sau 600 de lei, însă pentru fiecare dintre acestea rezultă şi un nivel al deficitului. Şi la un anumit moment aceste este foarte mare, şi ajungem la ceea ce a spus domnul Mugur Isărescu. Şi anume, că riscăm să aruncăm toată stabilitatea economică în aer. Din acest motiv considerăm că trebuie extrem de multă prudenţă în ceea ce priveşte salariul minim pe economie, deoarece cheltuielile salariale riscă să crească atât de mult, încât inflaţia va creşte şi ea”, a spus ministrul muncii.
El a adăugat că în fostele ţări comuniste salariul minim pe economie este de aproximativ 200 de euro, în timp ce în ţările dezvoltate ale Uniunii Europene acesta depăşeşte 1000 de euro. „Salariul minim este în legătură cu gradul de dezvoltare al ţărilor, şi cu performanţele economice ale acestora”, a mai spus Păcuraru.