Specialiştii în cadastru sunt acuzaţi că împiedică procesul de retrocedare din cauză că nu îşi fac treaba în mod corespunzător. Mai exact, nu fac în timp util măsurătorile pentru a realiza planurile cadastrale necesare la dosarele de retrocedare a terenurilor, documente fără de care comisiile locale de fond funciar nu pot soluţiona cererile depuse de oameni.
Cel care a lansat acuza este subprefectul Alexandru Băişanu, care a exemplificat cu situaţia existentă în comuna Şaru Dornei, situaţie care, a spus el, poate fi generalizată la nivelul celorlalte localităţi din judeţ. Subprefectul a arătat că, la Şaru Dornei, doi specialişti în cadastru au încasat banii de la oameni în urmă cu un an şi nici până la această dată nu au făcut măsurătorile.
„Cei doi au încasat banii de la cetăţeni în urmă cu un an şi nu au măsurat încă terenurile. Practic este un cerc vicios. Oamenii nu pot depune planurile cadastrale la dosar din cauza cadastraşilor care nu îşi fac treaba, iar comisiile locale de fond funciar nu pot înainta dosarele către comisia judeţeană pentru a fi validate sau invalidate pentru că ele sunt incomplete”, a declarat Băişanu, care a adăugat că în aceste condiţii comisiile funciare sunt obligate să invalideze dosarele incomplete şi să-i determine pe solicitanţi să se adreseze instanţelor de judecată.
Dat fiind situaţia creată, subprefectul a cerut Oficiului Judeţean de Cadastru să intervină de urgenţă şi să ia măsurile care se impun. „Cadastraşii să fie traşi la răspundere, să li se retragă autorizaţiile sau să li se impună să-şi facă treaba”, a precizat Băişanu.
Subprefectul a făcut un apel şi către Agenţia Naţională a Arhivelor Statului pentru a răspunde prompt la solicitările celor care au nevoie de acte la dosarele de retrocedare. El a subliniat că sunt situaţii în care cei de la Arhivele Naţionale i-au programat pe oameni să-şi ridice actele după şase luni de zile, termen considerat prea lung. Situaţia existentă la nivelul Prefecturii arată că procentul de înaintare a dosarelor din teritoriu către Comisia judeţeană de fond funciar este de 74,01%. Există un număr de 20 de localităţi unde procentul se situează sub 50%, localităţi care sunt verificate în prezent de o comisie formată de specialişti din Prefectură.