Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 8 nov 2007 - Anul XII, nr. 264 (3638)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9728 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,476 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Pentru activitatea expoziţională

Graficianul Radu Bercea, premiat de Fundaţia Culturală a Bucovinei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Artistul plastic humorean Radu Bercea a fost onorat, la sfârşitul săptămânii trecute, în cadrul celei de-a XIII-a ediţii a Premiilor Fundaţiei Culturale a Bucovinei, cu premiul pentru artă plastică pentru întreaga sa activitate expoziţională.

Radu Bercea, care, cu numai o zi mai devreme de primirea acestui premiu, s-a reîntors de la Braşov, unde, la invitaţia filialei locale a Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, a organizat o triplă expoziţie de grafică, în care a îmbinat mărturiile sale vizuale din perioada de detenţie, petrecută în închisorile şi coloniile de muncă forţată ale regimului comunist, cu satira politică, intră astfel în galeria premianţilor acestei prestigiose fundaţii de spiritualitate bucovineană.

 

„Să iertăm trecutul, dar să nu-l uităm!”.

 

Pictorul şi graficianul humorean, care numai în acest an a fost prezent pe simeze în fiecare lună cu cel puţin o expoziţie, este autorul unui ciclu de lucrări grafice, cu genericul „Memoria retinei gulagului românesc”, unic în plastica românească prin faptul că reproduce secvenţe dramatice, tulburătoare, din universul concentraţionar. Este şi motivul pentru care o variantă a lucrărilor care se circumscriu acestui subiect, variantă care face parte, prin actul de donaţie al artistului,  din patrimoniul Fundaţiei Culturale „Memoria”, a fost expusă în fosta închisoare de la Sighet, transformată într-un loc de păstrare a memoriei victimelor comunismului şi a rezistenţei anticomuniste.

Toate expoziţiile pe această temă reprezintă pentru Radu Bercea o formă de revanşă pentru anii de tinereţe îngropaţi în închisorile comuniste, o formă de revanşă care nu vizează răzbunarea, ci doar păstrarea memoriei şi care are ca motto cuvintele „Să iertăm trecutul, dar să nu-l uităm!”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Graficianul Radu Bercea, premiat de Fundaţia Culturală a Bucovinei.
 Vizualizări articol: 791 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Graficianul Radu Bercea, premiat de Fundaţia Culturală a Bucovinei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei