Printr-o derogare a Autorităţii de Sănătate Publică, în bucătăria Spitalului Judeţean de Urgenţă se mai poate găti doar până luni. Ieri, Inspecţia Sanitară de Stat din cadrul ASP Suceava a avizat favorabil solicitarea formulată de conducerea unităţii de a amâna până la începutul săptămânii viitoare punerea în aplicare a deciziei de suspendare a activităţii blocului alimentar. Cererea a fost acceptată pentru a da timp spitalului să ajungă la o înţelegere cu firmele de alimentaţie publică care ar urma să se ocupe de prepararea hranei pentru bolnavi, pe perioada renovărilor.
Doctorul Ludovic Abiţei, şeful Inspecţiei Sanitare de Stat din cadrul ASP Suceava, a declarat că a permis continuarea activităţii bucătăriei pentru a nu lăsa pacienţii flămânzi, în condiţiile în care conducerea spitalului nu reuşise să identifice o altă locaţie pentru gătit.
„Au motivat că încheierea contractelor durează şi ne-au cerut răgaz până luni. Este o situaţie delicată şi nu am vrut să înrăutăţim lucrurile. Vorbim de circa 1000 de porţii pentru prânz şi cină, care trebuie asigurate. Am luat în calcul realitatea din teren şi am acordat încă un termen”, a declarat Abiţei.
Şi Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava a dat undă verde pentru funcţionarea în continuare a bucătăriei de la Spitalul Judeţean de Urgenţă. Ieri, directorul acestei instituţii, doctorul Petrea Dulgheru, a declarat că spitalul i-a solicitat o derogare de 10 zile pentru a-şi rezolva problema preluării activităţii de preparare a hranei, pe care a aprobat-o.
„Le-am dat timp pentru că nu se pot lăsa atâţia bolnavi fără mâncare”, a punctat Dulgheru.
Spitalul va asigura doar micul dejun
Rămâne însă de văzut în ce măsură spitalul va profita de şansele oferite de reprezentanţii autorităţilor sanitare locale şi va pune punct tergiversărilor.
Până ieri la prânz, conducerea unităţii luase legătura cu mai multe restaurante din municipiul Suceava, dar nu avea nici un răspuns clar. Au fost contactate în vederea preluării activităţii de bucătărie restaurantele Gloria, Sagra, Conacul Domnesc, Brădet şi firma de catering Vama Veche, dar nu se ajunsese la nici o înţelegere vizavi de preţ şi condiţiile de lucru, respectiv dacă mâncarea se va găti cu alimentele proprii sau cu cele aflate pe stocurile spitalului. De asemenea, nu se discutase nici în ce măsură pot fi respectate meniurile speciale impuse anumitor categorii de bolnavi, precum cei de la diabet.
Conducerea spitalului a declarat că are nevoie să asigure prin firmele de alimentaţie publică numai prânzul şi cina, micul dejun urmând a fi distribuit dintr-o încăpere proprie, care nu se află în zona în care se fac lucrări.
„Se poate împărţi în condiţii de igienă un plic de ceai şi o cutie de iaurt”, apreciază reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă.