A lipsit din nou de la audieri. ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, nu s-a prezentat nici ieri în faţa membrilor Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii, chiar dacă a depus o contestaţie la decizia prin care această structură a decis că înaltul prelat a făcut poliţie politică. Pentru a-i da posibilitatea să se apere, CNSAS l-a citat din nou pe ÎPS Pimen pentru săptămâna viitoare, iar în cazul în care acesta va lipsi din nou, contestaţia se va judeca în lipsa arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor. Surse din Colegiul CNSAS au declarat că, cel mai probabil, ÎPS Pimen nu se va prezenta la audieri. "Există informaţii că actuala conducere a Bisericii a interzis preoţilor, printr-o circulară trimisă în ţară, să se prezinte la CNSAS. Se pare că Episcopul Casian al Dunării de Jos ar fi intenţionat să vină la audieri, însă prin această circulară i s-a interzis", a declarat un membru al Colegiului, după şedinţa de marţi.
CNSAS a decis luna trecută că ÎPS Pimen a făcut poliţie politică, din informaţiile existente la dosar rezultând că acesta a colaborat atât cu Securitatea, cât şi cu Direcţia de Informaţii. ÎPS Pimen avea nume conspirative pentru fiecare dintre cele două instituţii, respectiv „Sidorovici” şi „Petru”.
"Există informaţii grele despre ÎPS Pimen, despre misiunile din ţară şi din străinătate la care participa", au fost declaraţiile date de cei care au avut acces la dosar. Mircea Dinescu, unul dintre membrii CNSAS, a spus că în cazul lui ÎPS Pimen, ca şi în celelalte cazuri de altfel, decizia anunţată public a fost luată prin vot.
„Au fost doar câteva abţineri, fără nici un vot împotrivă. Pentru mine este un caz destul de trist”, declara acum câteva săptămâni Mircea Dinescu.
Chiar dacă de la pronunţarea acestui verdict a trecut ceva timp, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a evitat să-şi exprime un punct de vedere oficial vizavi de acest subiect.