Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
miercuri, 7 nov 2007 - Anul XII, nr. 263 (3637)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Spitalul Judeţean

Cozi pe două rânduri pentru reţeta unui diabetic

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Calvarul aşteptării. Asta au de îndurat bolnavii de diabet din judeţ de fiecare dată când trebuie să-şi ridice reţeta de la medic, în baza căreia farmaciile le eliberează tratamentul necesar. O zi obişnuită la ambulatoriul situat la parterul Spitalului de Urgenţă Suceava, unde funcţionează Unitatea Judeţeană de Diabet, înseamnă de fapt cozi pe două rânduri la care pacienţii stau ore în şir.  După ce au trecut pe la cabinetul asistentelor pentru a-şi lua fişa, şi apoi pe la cel al medicului pentru a fi consultaţi şi a li se scrie reţeta, bolnavii părăsesc spitalul, dar numai pentru a o lua de la capăt. Mai au de vizitat farmaciile acreditate de Casa de Asigurări de Sănătate să le elibereze medicamentele de care au nevoie.

 

O zi dedicată cozilor

 

Viorica Daşhievici, din Călineşti, are 58 de ani, iar de luna trecută, de când a fost depistată cu diabet, stă mai mult pe la uşile doctorilor. Ca să vină la Suceava pentru a-şi lua reţeta şi medicamentele s-a trezit la 6 dimineaţa. A ajuns la spital în jurul orei 8.00 şi speră ca până la 15.45, când are autobuz, să-şi rezolve problemele. Se plânge că-i este rău din cauza tensiunii şi se aşază pe o bancă de pe hol. Stă de vorbă cu noi, dar nu scapă din ochi uşa cabinetului de unde trebuie să-şi ridice fişa. Îi este frică să nu-şi piardă rândul, fiindcă sistemul bonurilor de ordine nu s-a mai practicat în acea zi. Ne spune că-i este greu cu drumurile, dar cel mai milt o deranjează aglomeraţia din faţa cabinetelor.

Acelaşi lucru ni-l declară şi Natalia Bivolaru, de 70 ani, din Dumbrăveni. S-a trezit tot la 6.00 şi a luat o ocazie până la Suceava. Suferă de diabet de 17 ani şi se deplasează foarte greu din cauză care are un picior mai subţire şi mai scurt.

„La vârsta de 7 ani am avut o paralizie, iar când am împlinit 10 ani m-au operat la Bucureşti. De-atunci pot să merg, dar am rămas şchioapă”, precizează bătrâna.

Aristide Popovici, de 52 ani, din Ostra, străbate de 12 ani, de când are diabet, o distanţă de 75 de kilometri pentru a-şi lua reţeta şi medicaţia. Face 90 de minute cu maşina şi cu o oră mai mult dacă vine cu autobuzul. Este nemulţumit că trebuie să stea la spital de dimineaţă până după prânz şi apoi este obligat să se aşeze la o altă coadă, la farmacia din oraş. În aceste condiţii, ajunge înapoi acasă şi pe la ora 17.00.

 

Consultaţii pe bandă rulantă

 

După ce s-au înghesuit în faţa cabinetului asistentelor pentru a-şi ridica fişa, bolnavii au liber spre cabinetul medicului specialist. Asta înseamnă un nou rând care nu se rupe decât după câteva ore. Cel mai greu este până ajung în faţa doctorului, fiindcă consultaţia în sine nu durează decât câteva minute. Doctorul n-are prea mult timp de pierdut cu fiecare în parte, fiindcă ştie că la uşa sa este mare aglomeraţie. Încearcă să-şi facă toată treaba cât mai repede, fără să mai ţină cont de cele 20 de minute pentru o singură consultaţie la care îl obligă legea. Ia tensiunea, poartă o mică discuţie cu bolnavul, modifică doza, reface planul terapeutic, scrie bilet de trimitere către o altă specialitate dacă remarcă apariţia unor complicaţii, recomandă o serie de analize, face o nouă programare şi, în final, dă reţeta. Înarmat cu ea, bolnavul părăseşte spitalul şi caută în oraş o farmacie de la care poate ridica tratamentul, practic o altă coadă.

 

Epidemie de diabet în judeţ

 

Într-o asemenea situaţie sunt, în total, 20.055 de pacienţi din tot judeţul, persoane care suferă de diabet zaharat sau riscă să facă această boală, respectiv cu dislipidemii (creşterea colesterolului şi a trigliceridelor peste limitele normale), obezitate, aflate în evidenţa ambulatoriului de specialitate de la nivelul spitalului Suceava. Numărul celor cu astfel de afecţiuni aproape că s-a dublat în ultima perioadă, după cum spune doctorul Gabriela Creţeanu, coordonatorul judeţean al Programului naţional de diabet şi boli nutriţie.

„Este o epidemie de diabet zaharat în judeţ şi nu ştiu care va fi răspunsul oficialităţilor sau cum va putea susţine bugetul de stat această situaţie”, declară sursa citată.

Medicul sucevean arată că, din vară, de când populaţiei i s-a oferit posibilitatea de a-şi evalua gratuit starea de sănătate, adresabilitatea a crescut extrem de mult. Zilnic, între 10 şi 12 persoane sunt diagnosticate de medicii de familie cu diabet şi sunt orientate către ambulatoriul de specialitate pentru consultaţii şi tratament. Ele îngroaşă astfel rândurile celor deja bolnavi, veniţi aici cu programare, sau al celor internaţi în spital pentru diverse afecţiuni, dar care au indicaţii pentru a fi văzuţi de un diabetolog.

 

Criză de medici specialişti

 

Aşa se explică aglomeraţia mare de la ambulatoriul de specialitate unde, zilnic, se depăşeşte numărul maxim de pacienţi care trebuie investigaţi.

„Norma medicilor care lucrează în ambulator prevede consultarea a cel mult 70 de pacienţi pe zi, ceea ce înseamnă că la 20 de zile lucrătoare ar trebui văzuţi aproximativ 1400 de bolnavi. În realitate însă, pe la cabinetul de specialitate trec circa 2200 - 2400 de pacienţi. Nu există suficienţi specialişti şi nici postul liber pe care-l avem nu a fost scos la concurs. La ambulatoriul de specialitate lucrează 4 medici prin rotaţie, dintre care doar unul cu normă întreagă. Aşadar, nu există o împărţire corectă a numărului de specialişti pe numărul de pacienţi consultaţi”, punctează doctorul Gabriela Creţeanu, solicitând bolnavilor să înţeleagă situaţia şi să respecte prestaţia colegilor diabetologi.

Sursa citată arată că, în general, un bolnav este chemat pentru consult şi tratament odată la 3 luni, dar programarea o stabileşte medicul specialist, în funcţie de starea clinică a pacientului. Recomandare pentru a veni mai repede au bolnavii nou-descoperiţi, externaţi de curând sau care reprezintă cazuri grave. Din păcate, doar 25% din totalul pacienţilor respectă programările, restul prezentându-se la cabinet după bunul plac, acesta fiind un alt factor care contribuie la aglomeraţia de nedescris ce se formează la ambulatoriul de specialitate de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cozi pe două rânduri pentru reţeta unui diabetic.
 Vizualizări articol: 913 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cozi pe două rânduri pentru reţeta unui diabetic0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei