Absenţi de la şedinţele de Consiliu Local, unde reprezintă interesele celor care i-au votat. O parte dintre consilierii locali suceveni se ocupă de administraţia locală la „fără frecvenţă”, votul lor şi părerea lor lipsind cu desăvârşire la multe din şedinţele convocate pe parcursul acestui an.
Aşa se face că, în primele 10 luni ale anului, au fost înregistrate nu mai puţin de 35 de absenţe la şedinţele de Consiliu Local.
Din cei 23 de consilieri locali, 14 au lipsit cel puţin o dată, în vreme ce 9 dintre ei au făcut efortul de a fi prezenţi la fiecare şedinţă, fie ea ordinară sau extraordinară.
Absentă la mai bine de jumătate din şedinţe
De departe, în topul absenţelor de la şedinţele de Consiliu Local se află alesul PSD Gabriela Creţeanu, care nu a participat nici măcar la jumătate din şedinţele de anul acesta. Astfel, conform pontajelor de la Primărie, Gabriela Creţeanu a lipsit la 6 din 10 şedinţe ordinare, precum şi la 2 şedinţe extraordinare.
Fără îndoială, absenţele au şi câte o motivaţie, atât din motive personale (boală, concediu sau deplasare peste hotare) ori una legată de obligaţiile de serviciu, dar o explicaţie exactă care să justifice numărul mare de şedinţe „sărite” nu am putut afla, în ciuda eforturilor de a o contacta.
Pe lângă funcţia de consilier local, Gabriela Creţeanu are şi calitatea de reprezentant al Consiliului Local în AGA de la Termica, practic, reprezentând acolo interesele populaţiei.
De asemenea, ea este şi şefa secţiei “diabet şi boli de nutriţie” din cadrul Spitalului Judeţean Suceava, precum şi coordonator judeţean al programului naţional de diabet şi boli de nutriţie.
Ţinând cont că la toate aceste activităţi se adaugă şi cea de la cabinetul medical particular, e clar că agenda sa este una foarte încărcată, în care cu greu se mai strecoară şi participarea la lungile şedinţe de Consiliu Local.
Întâlniri cu miniştri şi deplasări peste hotare – cauza absenţelor
Pe locul doi în topul absenţelor se află tot un medic, Cristina Iordăchel, şefa Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, care a lipsit la 4 din cele 10 şedinţe ordinare de anul acesta.
“Nu aveam nici un interes să lipsesc, mereu am fost forţată de împrejurări. La două şedinţe am lipsit pentru că a trebuit să reprezint Casa de Asigurări la întâlniri cu ministrul Sănătăţii şi cu conducerea naţională a instituţiei pe care o conduc, iar de două ori s-a întâmplat că şedinţele s-au suprapus cu perioada mea de concediu, în care am fost plecată peste hotare, la congrese internaţionale”, a explicat Cristina Iordăchel, ales local de pe listele PD, care spune că regretă că nu a putut fi prezentă, mai ales că avea iniţiate o serie de proiecte, pe care nu le-a putut susţine în faţa colegilor săi.
Nouă consilieri, fără nici o absenţă
Pe locul trei se „bat” trei consilieri locali, care au câte trei absenţe, dar cumulate, la şedinţele extraordinare şi la cele ordinare. Astfel, reprezentantul PSD Neculai Bosancu are 2 absenţe la şedinţele ordinare şi una la o extraordinară, alesul PNL Aurel Steiciuc - o absenţă la o şedinţă ordinară şi două la extraordinare, iar PNL-ista Elena Oanea, care a renunţat de curând la această funcţie, pentru cea de conducere a OJPC, trei absenţe, dar numai la şedinţele extraordinare.
Alţi trei consilieri au numai câte două absenţe, fie la o extraordinară şi o ordinară, fie numai la cele extraordinare, în vreme ce 6 consilieri au doar câte o absenţă.
Pe lista celor care nu au ratat nici o şedinţă se află Vasile Andronache, Neculai Barbă, Vasile Bilius, Virginel Iordache, Aurel Jescu, Jeni Mandache, Aurel Vasiliu, Viorel Seredenciuc şi Daniela Rangu – care a ocupat acest post ceva mai recent.
“Cetăţenii ar trebui să îşi spună părerea”
Consilierii locali care nu au lipsit de la nici o şedinţă, precum Jeni Mandache şi Aurel Jescu, spun că, pe lângă obligaţiile de serviciu, au şi societăţi comerciale de care trebuie să se ocupe, dar au făcut tot ce au putut pentru a participa la fiecare întrunire a aleşilor locali.
“Cetăţenii ar trebui să îşi spună părerea în privinţa reprezentării lor în şedinţele de Consiliu”, spune Aurel Jescu, reprezentant al PRM.
Plătiţi cu 15% din salariul primarului
Conform regulamentului de funcţionare a Consiliului Local, un consilier este obligat să participe lunar la măcar o şedinţă, fie ea ordinară sau extraordinară, precum şi la două şedinţe de comisie, pentru a putea fi plătit. Lunar, consilierilor locali le revine o sumă echivalentă cu 15% din salariul primarului. O altă prevedere, care nu a fost aplicată niciodată, spune că dacă un consilier lipseşte de la mai mult de două şedinţe consecutiv, acesta poate fi sancţionat, dar decizia trebuie luată de colegii săi din CL.
(29 nov 2007, 16:25:04
asta e soarta romanului...