Cele 9 brăţări de aur ale regilor daci, care au fost expuse la Suceava, în intervalul 24 octombrie - 5 noiembrie a.c., au părăsit ieri „Sala Tezaur” a Muzeului de Istorie, pentru a se reîntoarce în capitală.
Brăţările, care fac parte dintr-un tezaur descoperit prin braconarea sitului Căprăreasa, de pe Dealul Grădiştei din preajma fostei capitale a statului dac, Sarmizegetusa, au fost scoase ilegal din ţară, dar adoptarea de către România a Convenţiei UNIDROIT, din 24 iunie 1995, privind bunurile culturale furate sau exportate ilegal, a creat condiţiile juridice necesare demersului de recuperare.
Aflate parţial în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR) şi parţial la dispoziţia Parchetului de pe lângă Curtea de Apel şi a Poliţiei din Alba Iulia, brăţările au fost clasate în inventarul patrimoniului cultural naţional la clasa „Tezaur”.
Cele 9 brăţări de aur, care cântăresc împreună cca. 12 kg, au fost asigurate pentru a fi expuse la Suceava pentru suma de 1,8 milioane lei, prima de asigurare achitată fiind de 3.500 lei.
Ele au fost expuse în „Sala Tezaur” a muzeului sucevean de istorie, unde s-au aflat permanent sub paza şi supravegherea Jandarmeriei, a serviciului de pază propriu al muzeului şi a unei firme specializate racordată la sistemul de alarmă al instituţiei muzeale.
Ambalate şi introduse în seiful metalic
Manipulate cu deosebită grijă de Aurelia Lazăr, conservatorul general al MNIR, singura abilitată să manevreze, numai cu mănuşi de protecţie, aceste inestimabile valori de patrimoniu, brăţările, scoase din vitrinele securizate ale muzeului sucevean, au fost ambalate şi introduse în seiful metalic, cu care au fost transportate la Bucureşti sub protecţia Poliţiei şi Jandarmeriei.
Directorul general al Complexului Muzeal Bucovina Suceava, Constantin-Emil Ursu, care a plecat să însoţească transportul pentru a face predarea preţioaselor podoabe, aşa cum prevedea protocolul încheiat între cele două instituţii muzeale, a declarat ieri dimineaţă, când brăţările erau deja pregătite pentru plecare, deşi nu se întocmise încă situaţia cumulativă cu numărul de persoane care au vizionat expoziţia, că în cele 13 zile de expunere s-au înregistrat cca. 3000 de vizitatori.
El a apreciat în primul rând prezenţa unui număr mare de vizitatori individuali, care s-au arătat interesaţi de expoziţie şi au venit s-o vizioneze din proprie iniţiativă, dar a semnalat şi numeroase grupuri organizate, în special elevi ai unor licee sucevene care au venit însoţiţi de profesori.
Constantin-Emil Ursu a făcut precizarea că şi alte instituţii muzeale din ţară (Bârlad, Brăila...) şi-au manifestat dorinţa de a prezenta expoziţia, dar după Suceava brăţările s-au reîntors la MNIR şi nu vor mai fi expuse în alt muzeu de provincie.