Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 5 nov 2007 - Anul XII, nr. 261 (3635)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

În Suceava

Şanse puţine pentru bolnavii de cancer

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Şansele de supravieţuire ale pacienţilor cu tumori maligne din judeţ sunt cu mult reduse faţă de cei din Uniunea Europeană, recunosc medicii suceveni. Specialistul în Oncologie, dr. Doina Ganea Motan, spune că rata de vindecare a bolnavilor a crescut în ultima perioadă, dar rămâne la un nivel scăzut faţă de restul ţărilor din comunitate. „Este o medicaţie scumpă, la care accesul se face în limita unor fonduri”, explică sursa citată.

Medicul sucevean arată că România nu are programe naţionale de monitorizare a factorilor de risc pentru cancer şi de depistare precoce a acestei afecţiuni. Potrivit doctorului Motan, în ţara noastră, nu a fost niciodată un screening real, adică după principiul catagrafierii populaţiei în funcţie de principalii factori de risc, respectiv după o riscogramă, care să filtreze toată populaţia cuprinsă între grupele de vârstă 18 – 65 de ani.

Şi asta, întrucât cel puţin în cazul  cancerului de col uterin, se remarcă o incidenţă extrem de crescută la persoanele tinere, din cauza promiscuităţii vieţii sexuale şi a debutului precoce al vieţii sexuale. Chiar dacă vaccinul împotriva acestei afecţiuni a fost introdus şi în România, imunizarea gratuită, prin program naţional, a femeilor şi în special a fetelor de gimnaziu şi liceu, nu este posibilă din cauza costurilor foarte mari. Singura rezolvare, dar care se pliază pe o categorie restrânsă de populaţie, ar fi o vaccinare împotriva cancerului de col uterin măcar pentru segmentul de populaţie feminină care, financiar, îşi poate permite suportarea costurilor.

 

Cea mai eficientă prevenţie: depistarea riscurilor din punct de vedere genetic

 

Potrivit specialistului sucevean, cauzele cancerului sunt clar genetice, aceasta fiind cea mai plauzibilă explicaţie pentru incidenţa mare a cancerelor gastrice şi de colon.

„Avem modele de familii în tratament cu aceste boli. De exemplu, o mamă şi doi fii cu cancer de colon, din Păltinoasa. În momentul de faţă, în viaţă este doar unul. Cel care trăieşte, după ce a mers bine cu tratamentul, a făcut o a doua localizare pe restul de colon, aici intervenind genetica”, precizează dr. Doina Ganea Motan, adăugând că printre localizările unde factorul ereditar joacă un rol semnificativ se numără sânul şi colul uterin.

„Cea mai eficientă prevenţie ar fi să depistezi riscurile din punct de vedere genetic. Ceilalţi factori sunt adjuvanţi, nu determinanţi, respectiv obiceiuri alimentare, mai ales pentru tot ce înseamnă cancer de tub digestiv. Mă refer aici în special la grăsimile prăjite, care în procesul chimic duc la nişte hidrocarburi aromate cu efect cancerigen. Pentru sân, ar putea fi faptul că prima naştere se produce la o vârstă care nu mai asigură protecţia împotriva acestei boli, adică după 28 de ani,  folosirea anticoncepţionalelor, expunerea prelungită la soare, tratamentul hormonal intempestiv, microtraumatismele. O femeie care are în antecedente o mamă cu cancer de sân prezintă un risc de 4 ori mai mare de a dezvolta boala”, a punctat sursa citată.

 

Două Institute de Oncologie pentru peste 380.000 de bolnavi

 

În România, anual, sunt depistate aproximativ 60.000 de cazuri noi de cancer. Datele statistice arată că, în fiecare an, peste 40.000 de persoane mor din cauza acestei maladii. Potrivit studiilor, fiecare a cincea persoană are, a avut sau va avea cancer.

Boala nu doare, iar atunci când simptomele încep să se manifeste este prea târziu. Singurele metode de apărare în faţa acestei teribile afecţiuni rămân depistarea precoce şi evitarea factorilor de risc. Diagnosticarea timpurie este însă dificilă şi nu poate fi făcută la nivelul cabinetelor medicilor de familie, în condiţiile în care aceştia au şi câte 2000 de pacienţi în grijă. De asemenea, specialiştii în oncologie sunt foarte puţini, la nivelul ţării existând doar două institute de profil, unul la Bucureşti şi altul la Cluj.

O importanţă deosebită trebuie acordată aşadar evitării factorilor de risc, reprezentaţi de alimentaţie, stres (care distruge apărarea proprie a organismului), poluare, fumat.

În România sunt luaţi în evidenţă peste 380.000 de bolnavi de cancer. La nivelul Sucevei datele statistice indică 6.886 persoane cu această maladie, 994 dintre ele fiind depistate în cursul lui 2007.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şanse puţine pentru bolnavii de cancer.
 Vizualizări articol: 969 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Şanse puţine pentru bolnavii de cancer5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei