Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
sâmbătă, 3 nov 2007 - Anul XII, nr. 259 (3634)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Un Icar bucovinean

Ştefan Petrescu, „o viaţă în linia întâi”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sala de arte „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” a găzduit joi, la ceas de seară, o întâlnire cu venerabilul jurnalist şi artist fotograf Ştefan Petrescu. Manifestarea, cu genericul „O viaţă în linia întâi”, organizată sub egida Consiliului Judeţean de către instituţia de carte suceveană şi Teatrul de Bibliotecă „Mihai Drişcu”, circumscrisă seriei de spectacole de „teatru fractal” moderată de poetul Constantin Severin, de fapt o formulă interactivă menită să „scaneze” profilul personajului invitat, a reunit un grup alcătuit din prieteni şi cunoscuţi, dar şi câţiva tineri dornici de a afla lucruri inedite.

 

Fotoreporter de război

 

Ştefan Petrescu este un personaj cu o biografie fascinantă, care-şi trăieşte viaţa sub mirajul imaginii.

A lucrat, în anii de juneţe, ca fotoreporter la revista „Vânătorul şi pescarul”, iar mai apoi ca operator de imagine la Televiziunea Română. Din anul 1968 s-a stabilit în Germania, unde şi-a continuat activitatea jurnalistică, fiind un activ colaborator al unor cunoscute publicaţii ca „Der Spiegel”, „Stern”, „Quick”, „Wirtschaft Magazin”, „Frankfurter Rundschau”, Frankfurter Allgemeine Zeitung”, „Burda” precum şi al televiziunii germane.

A făcut foarte multe fotografii documentare, care au fost prezentate în standurile de  promovare ale economiei germane de la diverse manifestări cu caracter internaţional organizate în străinătate, şi a efectuat călătorii în multe „zone fierbinţi” ale globului. A surprins, ca fotoreporter de război, imagini din conflictele armate din Nigeria, Kurdistan, Liban, Israel şi Iran.

 

„Microbul” zborului

 

Cu studii de chimie, de inginerie mecanică, dar şi de filologie, Ştefan Petrescu a făcut din pasiunea pentru fotografie o profesie, o profesie pe care a împletit-o cu o altă pasiune de-a sa, aceea de a pilota aparate de zbor. Cu şcoli de pilotaj urmate în Germania şi Franţa, el a revenit după evenimentele din decembrie 1989 în ţară.

Ştefan Petrescu este un nonconformist care, după pensionare, şi-a reluat antrenamentele de zbor fără să mai trezească mirarea soţiei, care i-a spus privindu-l condescendent: „Oricum ai făcut întotdeauna ce-ai vrut!”.

A avut în sânge „microbul” zborului din anii adolescenţei, când piloţii, care locuiau în gazdă în casa părintească, îl luau cu ei în zborurile pe care le făceau de pe aerodromul Şcheia, lăsându-l la manşă deasupra oraşului, „microb” cultivat apoi la cursurile de planorism.

 

„Fotograful zburător”

 

Ştefan Petrescu a iniţiat demersurile care au condus la modificarea legislaţiei aeronautice române şi a obţinut, după anul 1989, primul brevet de zbor pentru aparate uşoare. S-a stabilit la Braşov şi, cu o avionetă personală, a survolat teritoriul României „redescoperindu-şi ţara - aşa cum remarca jurnalistul Cornel Nistorescu - cu forţa unui martor care foloseşte avantajul camerei foto cu obiectivitatea unui cronicar”.

„Fotograful zburător” sau „Icarul bucovinean”, cum l-a numit prietenul său prof. Roman Istrati, nu s-a lăsat învins nici după câteva accidente care l-au silit să umble sprijinit în baston.

 

Seara poveştilor adevărate

 

Acum, Ştefan Petrescu a revenit la Suceava, unde şi-a construit o reşedinţă în care se va muta în curând şi-n care, aşa cum spune el, va amenaja desigur un laborator foto şi o cameră pentru oaspeţi, permanent rezervată prietenilor.

Întâlnirea de joi, la care Ştefan Petrescu, sprijinit în baston, a stat în faţa unei mese pe care se afla un maldăr de paşapoarte „sufocate” de vize, oglindă a nenumăratelor sale călătorii, a fost o seară a poveştilor. A poveştilor adevărate ale unui om care şi-a trăit într-adevăr viaţa în linia întâi. Un om care a văzut întreaga lume, care a fost la NASA, care a realizat fotografii de protocol pentru şefi de state, care a trăit momente dramatice în zone de conflict, dar care a revenit la matcă.Unul dintre albumele de fotografii ale lui Ştefan Petrescu, intitulat „România. O perspectivă inedită”, a fost lansat cu câţiva ani în urmă la Bucureşti, sub egida Fundaţiei Culturale Române. Imaginile, realizate „a vol d’oiseau” (din zborul păsării), sunt unice şi provocatoare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ştefan Petrescu, „o viaţă în linia întâi”.
 Vizualizări articol: 731 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ştefan Petrescu, „o viaţă în linia întâi”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei