Metodă inedită de a scăpa de cazurile de rabie. Conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare Suceava a anunţat că îi va premia pe vânătorii care vor împuşca vulpi, animale despre care medicii veterinari afirmă că sunt purtătoare a virusului turbării.
Pentru fiecare exemplar împuşcat, vânătorii vor încasa câte 50 de lei, bani care vor fi achitaţi după ce cadavrele animalelor vor fi aduse la laboratorul Direcţiei Sanitar Veterinare.
Această măsură a fost gândită pentru a limita numărul cazurilor de rabie din judeţ, care au ajuns la 14 în acest an după ce o vulpe a intrat acum câteva zile într-o gospodărie şi a muşcat un câine. Vulpea a fost împuşcată de vânătorul Ilie Boanchiş, chemat de proprietarul câinelui la faţa locului pentru că animalul sălbatic s-a ascuns sub o claie cu fân, iar analizele de laborator au confirmat că este vorba de turbare.
„Ca urmare a confirmării noului caz de rabie, am instituit carantina în municipiul Vatra Dornei şi pe o rază de 30 de km. Toţi câinii fără stăpân vor fi împuşcaţi pentru a preveni apariţia altor cazuri”, a declarat Petrea Dulgheru, directorul executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare Suceava.
Pentru a reduce efectivele de vulpi, în următoarele 10 week-end-uri se vor organiza partide de vânătoare, la care vor participa şi reprezentanţi ai Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi, ai Direcţiei Silvice, dar şi ai Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Cinegetic Suceava. Petrea Dulgheru a explicat şi motivele pentru care s-a decis premierea vânătorilor care împuşcă vulpi. „Orice nou focar de rabie ne costă în jur de 20.000-30.000 de lei, bani care se cheltuie pentru vaccinarea antirabică a animalelor. Prin acordarea acestor stimulente pentru vânători costurile scad până la 5-10% din suma amintită”, a mărturisit directorul executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare Suceava.
În prezent, în judeţul Suceava trăiesc în jur de 1.900 de vulpi, iar numărul exemplarelor din această specie urmează să fie redus la un sfert.