Dezvelirea monumentului comemorativ închinat poliţiştilor căzuţi la datorie a adunat, ieri, în jurul orei 11:00, la intrarea principală în sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, o suită întreagă de oficialităţi, în frunte cu ministrul secretar de stat Marian Petrache, din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, şi consilierul Ministrului Internelor, Romeo Nicoară. Alături de mai marii IPJ Suceava, la eveniment au luat parte şi multe dintre oficialităţile locale şi judeţene, precum şi şefi şi reprezentanţi ai instituţiilor descentralizate.
După slujba de pomenire ţinută de un sobor de preoţi şi sfinţirea monumentului, ministrul secretar de stat Marian Petrache a ţinut să felicite comanda IPJ Suceava pentru iniţiativa de a construi un astfel de monument. „Sper ca lista celor nouă poliţişti căzuţi la datorie să se oprească aici”, a spus în discursul său şeful IPJ Suceava, comisarul şef Ioan Nicuşor Todiruţ.
Printre cei prezenţi, s-au numărat şi o parte dintre văduvele şi rudele poliţiştilor morţi în timpul unor misiuni. Cel mai emoţionant moment al evenimentului de ieri a fost atunci când fiul unuia dintre poliţiştii căzuţi la datorie (agent şef Ilie Ţurcă –decedat în urma unui infarct în 2005) a luat cuvântul.
Tânărul, şi el agent în cadrul IPJ Suceava, s-a abţinut cu greu să nu plângă şi a mulţumit la rândul său pentru ridicarea monumentului. La câţiva metri distanţă de el, mama subofiţerului a izbucnit în plâns. Emoţiile erau prea mari pentru ea. Soţul ei, Ilie Ţurcă, şi-a desfăşurat activitatea în cadrul Biroului de Investigaţii Criminale al Poliţiei municipiului Suceava, pe linia <Furturilor Auto>. Pe data de 25 februarie 2005, agentul şef Ţurcă avea să execute ultima misiune. Un infarct miocardic l-a răpus şi l-a luat mult prea repede din mijlocul celor dragi. Alături de familia agentului şef Ţurcă, se afla şi soţia şi fiul agentului şef Radu Ionel, al cărui destin a fost frânt, pe data de 13 ianuarie 2005, tot în urma unui infarct.
Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a ţinut în discursul său să vorbească despre faptul că a avut onoarea să-l cunoască pe căpitanul Mihai Alupoae, cel care, la 9 martie 1995, la circa 50 de metri de clădirea Palatului de Justiţie, a murit în primul atentat cu bombă din ţară.
Lista celor nouă poliţişti căzuţi la datorie continuă cu Aurelian Curcă (decedat în 1964), Vasile Moşneagu (1973), Ioan Spatariu (1977), Neculai Bânţu (1977), Traian Fortine (1987) şi Constantin Asimini (1995).