Directori şi profesori ai şcolilor şi liceelor din municipiul Suceava au fost convocaţi ieri la o şedinţă în care li s-a cerut să facă tot posibilul pentru a-i determina pe elevi să nu mai sune aiurea la Numărul de Urgenţe 112.
Cifrele prezentate de colonelul Adrian Fulea, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, unitate care administrează în toată ţara Serviciul 112, sunt de-a dreptul îngrijorătoare.
În primele 10 luni ale acestui an, din judeţul Suceava, numărul de urgenţe a fost apelat de 697.479 de ori. Peste 92% dintre apeluri, adică aproape 650.000, nu au constituit urgenţe. Fie a fost vorba de persoane care pur şi simplu sună repetat fără a spune nimic, fie de indivizi care le-au înjurat ca la uşa cortului pe operatoarele care lucrează la Serviciul Unic 112. Doar 51.203 dintre apeluri, adică puţin peste 7%, s-au dovedit cazuri reale de urgenţă.
Cum cele mai multe apeluri false sunt făcute de către copii şi tineri, purtătorul de cuvânt le-a cerut profesorilor să le explice elevilor, la orele de dirigenţie şi educaţie civică, cât de mult rău fac atunci când ţin ocupat numărul de urgenţe pentru a se „distra”.
El a amintit că elevii care înjură sau ţin linia ocupată, dacă sunt identificaţi, riscă amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei, în timp ce atunci când este vorba de alarme false se ajunge la dosar penal.