Şi-au bătut joc de bolnavi şi de banul public. Aceasta este concluzia la care au ajuns reprezentanţii echipei de control a Prefecturii Suceava după verificările de la Spitalul Judeţean. S-a confirmat practic haosul existent în cea mai mare unitate spitalicească din judeţ. Rezultatele care indică drept defectuos managementul conducerii Spitalului Judeţean coincid cu concluziile Autorităţii de Sănătate Publică Suceava.
Ambele rapoarte vor ajunge pe masa ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, care va decide dacă managerul general Costică Dăscăliuc rămâne în funcţie sau va fi demis împreună cu ceilalţi directori din unitate.
„Economii” de peste 7,5 milioane de lei
Să ai în conturi peste 7,5 milioane de lei în timp ce bolnavii fac foamea şi îşi cumpără medicamente din banii lor pare un film de prost gust. Din păcate, e un caz din România zilelor noastre, iar cel care a gestionat această situaţie spune senin că nu are nici o vină. Se numeşte Costică Dăscăliuc, este managerul general al Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, iar controalele efectuate în ultima perioadă la această unitate indică faptul că totul este o varză, de la achiziţii şi reparaţii până la hrana şi medicamentele de care bolnavii nu au beneficiat.
Potrivit unui raport întocmit de reprezentanţii Prefecturii Suceava, pe 30 septembrie 2007 în conturile Spitalului Judeţean se aflau 7.589.186 de lei, din care 6.773.678 de lei fuseseră viraţi de Casa de Asigurări de Sănătate Suceava. Coroborată cu alte cifre contabile descoperite în activitatea Spitalului Judeţean, această „economie” nu face decât să confirme incompetenţa crasă a conducerii unităţii.
Hrană pe jumătate şi reparaţii doar în proporţie de 10% din fonduri
Cel mai grav este că pacienţii au stat flămânzi, în timp ce banii din conturile Spitalului Judeţean Suceava făceau pui. Conform datelor centralizate de echipa de control a Prefecturii Suceava, în primele 9 luni ale acestui an, pentru hrana bolnavilor s-au consumat 896.909 de lei, în condiţiile în care suma alocată era de 1.274.120 de lei. Interesant este că alocaţia bugetară pentru mâncarea pacienţilor internaţi în primele trei trimestre la Spitalul Judeţean din Suceava ar fi trebuit să fie de 1.893.325 de lei, adică de două ori şi ceva mai mare decât s-a consumat în mod concret.
Nici pentru reparaţiile din spital, fondurile alocate nu s-a cheltuit în totalitate. Din bugetul de 2.245.157 de lei destinat reparaţiilor pentru anul 2007, până pe 30 septembrie s-au cheltuit doar ceva mai mult de 10%, iar până în decembrie se preconizează consumarea a numai 400.000 de lei. Modul în care s-au cheltuit banii pentru acest capitol rămâne o enigmă, mai ales că o parte din secţiile spitalului au cerut, fără nici un rezultat, fonduri pentru reparaţii.
Un exemplu este Histopatologia. Reprezentanţii acestei secţii au solicitat încă din ianuarie 2007 bani pentru reparaţii la tavanul distrus cu un an înainte, dar nimeni nu s-a omorât cu firea să le ia în considerare cererea.
Şi la Chirurgie Generală s-au cerut bani pentru reparaţii în zona geamurilor de termopan cumpărate şi montate pe banii angajaţilor secţiei. Nu s-a alocat nici un leu, la fel ca şi pentru Secţia de Nefrologie, acolo unde toaletele sunt într-o stare jalnică, dar conducerea Spitalului Judeţean Suceava a considerat că se poate şi mai rău.
Ca totul să se termine în ton cu activitatea de până acum, pentru diferenţa dintre banii alocaţi pentru reparaţii pentru anul 2007 şi cei cheltuiţi până acum, în jur de 150.000 de lei, nu există nici o destinaţie concretă, aşa că nu se ştie dacă banii vor mai fi cheltuiţi.
Bolnavi lăsaţi fără medicamente, deşi acestea existau în farmacia spitalului
Rata mortalităţii generale din Spitalul Judeţean Suceava este şi ea peste media naţională din spitalele judeţene. Proporţia pacienţilor decedaţi la 24 de ore, respectiv 48 de ore de la internare este mult mai mare decât în alte spitale. La fel se întâmplă şi în privinţa pacienţilor reinternaţi în decurs de 30 de zile de la externare.
O posibilă explicaţie a acestor cifre îngrijorătoare este aceea că pacienţii nu au beneficiat de medicamentaţia necesară. Chiar dacă bugetul pentru achiziţia de medicamente a fost respectat, iar banii s-au cheltuit, cei care au avut de suferit au fost tot pacienţii. În mod paradoxal, în anumite perioade, din Unitatea de Primire a Urgenţelor au lipsit o serie de medicamente, deşi se aflau în stocurile farmaciei spitalului. În alte situaţii, medicamente de strictă necesitate, cum ar fi banalul algocalmin, calciu sau piafen, nu existau în farmacie. Un haos care a fost posibil şi datorită lipsei unui director al Serviciului Aprovizionări, dar care ar putea fi şi mai grav.
„Circuitul actual al condicilor de medicamente, precum şi inexistenţa unui control intern asupra operaţiunilor de solicitări-eliberări a medicamentelor din farmacie generează un mare risc de fraudă din gestiunea farmaciei spitalului”, se arată în raportul întocmit de reprezentanţii Prefecturii Suceava.
Prefectul acuză existenţa un cerc de interese în jurul activităţii Spitalului Judeţean
Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, crede că principalul responsabil de ceea ce se petrece la Spitalul Judeţean este managerul general al instituţiei, Costică Dăscăliuc, dar consideră că măsurile nu ar trebui să-l vizeze doar pe acesta.
„Acolo ar trebui schimbată toată echipa de conducere, nu doar Dăscăliuc. Nu trebuie creată impresia că el este singurul vinovat, pentru că nu ar fi corect. Costică Dăscăliuc plăteşte pentru faptul că nu a înţeles că trebuia să-şi facă propria echipă, nu să meargă la drum cu aceiaşi oameni care au dus la demiterea unui alt director”, a declarat Orest Onofrei. Prefectul de Suceava mai crede că managerul Spitalului Judeţean Suceava a fost şi „ajutat” să ajungă aici.
„În jurul activităţii Spitalului Judeţean Suceava şi a banilor de aici există foarte multe interese. Medicii care sunt şi şefi de secţie, au şi cabinete particulare şi mai prestează şi alte activităţi e clar că au interese proprii. Impunerea unui manager general la Spitalul Judeţean a fost un pas foarte bun, dar nu suficient”, a completat Onofrei.
Dăscăliuc nu ştie nimic
Aflat în concediu, managerul general al Spitalului Judeţean Suceava, Costică Dăscăliuc, a putut fi contactat cu greu pentru a-şi exprima punctul de vedere vizavi de raport.
„Sunt la pat şi nu am citit care sunt concluziile controlului. Mâine (n.r. - azi) voi da un răspuns”, au fost cuvintele lui Dăscăliuc. Totuşi, în cursul zilei de miercuri, acesta a declarat că nu se consideră vinovat de management defectuos, concluzie la care ajunsese Autoritatea de Sănătate Publică Suceava după controlul efectuat la Spitalul Judeţean Suceava. În consecinţă, acum două zile, Costică Dăscăliuc nu considera că ar avea motive să demisioneze din funcţie.
În lipsa acestui act aşteptat de multă lume, o decizie finală va fi luată de Ministerul Sănătăţii. Rezultatele controalelor efectuate de Prefectura Suceava şi Autoritatea de Sănătate Publică Suceava vor ajunge în cel mai scurt timp la Bucureşti, iar Costică Dăscăliuc urmează să fie audiat în Comisia de Disciplină a Ministerului Sănătăţii.