La Muzeul de Istorie din cadrul Complexului Muzeal Bucovina s-a deschis ieri cea de-a XVIII-a ediţie a Salonului Naţional de Umor de la Suceava. Salonul-concurs, cu tema „Minte sănătos în corp sănătos”, s-a desfăşurat pe două secţiuni, caricatură şi bandă desenată umoristică.
Organizat sub egida Consiliului Judeţean de către Complexul Muzeal Bucovina (CMB) Suceava, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Clubul Umoriştilor Bucovineni şi Colegiul PIM, salonul a aliniat la startul competiţional un număr de 41 de desenatori. Acestora li s-au adăugat alţi 19 graficieni satirici, care au expus în cadrul primei Expoziţii Internaţionale de Grafică Satirică „Turism în Bucovina”, manifestare care s-a conjugat fericit cu această ediţie a salonului de umor.
Juriul, alcătuit din graficienii satirici Mihai Pânzaru PIM - preşedinte, Viorel Corodescu COV şi Pamfil Horodnic - membri, a acordat trei premii la salon şi a oferit alte două pentru participanţii expoziţiei cu tematică turistică.
Pavel Botezatu: Marele Premiu „Nicolae Claudiu”
Marele Premiu „Nicolae Claudiu”, în valoare de 1000 lei, şi Premiul „Constantin Sofroni”, 500 lei, au fost atribuite graficienilor satirici Pavel Botezatu (Galaţi) şi respectiv Doru Ghiocel Olaş (Suceava). Nou instituitul premiu „Pompiliu Dumitrescu”, de 500 lei, pe care Şcoala Populară de Arte „Ion Irimescu” din municipiul Suceava (şcoală care a înfiinţat din acest an o secţie de bandă desenată) l-a pus în joc pentru BD-işti (creatorii de bandă desenată) i-a revenit lui Lucian Amariei (Iaşi). Un premiu special („Premiul prieteniei”) a primit şi Mihai Pânzaru PIM din partea lui Viorel Corodescu COV, un premiu oferit unui veteran al caricaturii, iniţiator al salonului sucevean care a debutat la data de 26 octombrie 1974.
Cină...on-line
Premiile expoziţiei „Turism în Bucovina”, puse la dispoziţie de revista „Turism Life” prin directorul acesteia, Constantin Budnaru, au fost atribuite lui Matei Gheorghe, din Domneşti-Ilfov (un sejur pentru două persoane la o pensiune din Bucovina) şi Eduard Mates, din Israel (o cină romantică la un restaurant bucovinean). Cum expoziţia a fost organizată exclusiv on-line, iar o cină...on-line nu este posibilă, directorul general al CMB Suceava, Constantin-Emil Ursu, a propus va variantă de schimb expedierea pe adresa câştigătorului a monumentalului album „Un secol de arte frumoase în Bucovina”.
Graffer premiat de la „Spiru Haret”
Odată cu salonul naţional de umor şi cu expoziţia de grafică satirică a fost organizat şi un concurs de graffiti, prin care se doreşte „domesticirea” acestei forme de comunicare vizuală urbană, ridicată până la rangul de artă, şi practicarea ei într-un cadru organizat, concurs la care au participat un număr de 11 tineri liceeni. Concursul s-a desfăşurat în aer liber, având ca suport de lucru câteva panouri de rigips aliniate pe trotuar de-a lungul peretelui muzeului. Singurul premiu acordat a constat în mai multe doze de spray color. Premiant al acestui concurs a fost desemnat Alin Onofrei, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional de Informatică „Spiru Haret” din municipiul Suceava.Cu prilejul acestui sezon autumnal de umor de la Suceava, organizatorii manifestărilor au editat şi un catalog ilustrat cu lucrările celor două ediţii anterioare ale salonului, care au avut ca teme „Banii” şi „Femeia”.