Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 31 oct 2007 - Anul XII, nr. 256 (3631)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Iubire cu pumnii

Mii de divorţuri anual, din cauza bătăilor între soţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
"

Violenţa intrafamilială este principala cauză pentru care mii de cupluri s-au despărţit pe holurile Tribunalului Suceava. Conform unui studiu finalizat recent de Serviciul Judeţean de Medicină Legală (SJML) Suceava, numai în ultimii şapte ani pe rolul Tribunalului Suceava s-au înregistrat în jur de 14.000 de dosare de divorţ.

Îngrijorător este faptul că, de la an la an, numărul cererilor de divorţ este tot mai mare. De exemplu, în 2001, numărul dosarelor de divorţ înregistrate era de 2056, în timp ce, la sfârşitul anului trecut, au fost numărate nu mai puţin de 2512 astfel de cauze.

Violenţa intrafamilială este principalul motiv invocat de cei care vor să fie despărţiţi pe cale judecătorească de persoanele cărora odinioară le-au spus „da” în faţa ofiţerului de stare civilă, urmat de gelozie.

Violenţele asupra unuia dintre soţi au mers de la insulte, ameninţări, la loviri şi alte violenţe, vătămări corporale, lipsire de libertate şi chiar tentativă de omor. Chemaţi în faţa judecătorilor, mai bine de jumătate dintre inculpaţi s-au declarat nevinovaţi, doar 31% dintre soţii violenţi recunoscând că au greşit şi regretându-şi fapta. Dacă unii dintre aceştia au scăpat doar cu amenzi penale de la 500 de lei la 1500 de lei, mulţi au fost condamnaţi la închisoare pentru că şi-au bătut partenerii de viaţă.

 

Abuzul fizic, privit ca o chestiune de tradiţie în căsnicie

 

Psihologul Dacian Tudose susţine că există mai multe cauze care menţin încă acest fenomen la nivel ridicat. În primul rând, spune psihologul, în mentalitatea multor români, corecţiile administrate de soţ soţiei nu reprezintă neapărat un act condamnabil, ci mai degrabă ţine de firescul familiei aşa-zis tradiţionale. De asemenea, e de părere Dacian Tudose, pentru foarte multe femei divorţul reprezintă o devalorizare socială atât de mare, încât nu recurg la acesta, chiar dacă sunt abuzate fizic şi psihic, în mod constant.

„Am întâlnit paciente abuzate fizic care erau sfătuite de familia de origine să nu divorţeze pentru că, la urma urmei, aşa sunt bărbaţii. Mama unei paciente chiar i-a spus fiicei sale: <Dar, ce crezi, că taică-tu nu m-a bătut? Şi cu toate astea nu am divorţat>. Practic, abuzul fizic, în unele situaţii, este privit ca o chestiune de tradiţie a căsniciei”, a completat Tudose.

 

Copiii, cei mai afectaţi de divorţurile părinţilor

 

Potrivit şefei SJML Suceava, doctor Lăcrămioara Bălan, cea care, de altfel, a realizat studiul ale cărui concluzii au fost prezentate mai sus, două dintre cele mai elocvente consecinţe ale divorţului sunt scăderea nivelului de trai prin reducerea mijloacelor de subzistenţă şi riscul crescut de apariţie a problemelor la copiii ai căror părinţi au divorţat.

„În multe dintre cazuri, aceşti copii au probleme afective, de comportament social şi şcolar. Au depresii, anxietate, alături de care dezvoltă importante probleme de comportament – hiperactivitate, agresivitate, ostilitate – au rezultate mai slabe la şcoală şi ating un nivel de educaţie mai scăzut decât ceilalţi copii de vârsta lor, prezentând un risc crescut de delicvenţă infantilo-juvenilă”, a avertizat Lăcrămioara Bălan.      

 

Unii la divorţ, alţii la starea civilă

 

De cealaltă parte, numărul căsătoriilor din judeţ a avut o creştere spectaculoasă în acest an.

Conform datelor Direcţiei Judeţeane de Statistică Suceava, în primul semestru al acestui an, în judeţ, au fost înregistrate 2270 de căsătorii, faţă de doar 1713 în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Creşterea, de aproape 25%, se datorează în foarte mare măsură adoptării legii care prevede acordarea unui sprijin financiar de 200 de euro pentru cuplurile care se căsătoresc pentru prima dată. Adoptată la începutul anului, legea a „împins” către starea civilă sute de cupluri care nu aveau de gând să se căsătorească sau trăiau de ani buni fără forme legale.

"
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mii de divorţuri anual, din cauza bătăilor între soţi.
 Vizualizări articol: 895 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mii de divorţuri anual, din cauza bătăilor între soţi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Solutie trimis de
(31 oct 2007, 21:55:24
cind barbatul vine obosit acasa, femeia trebuie sa ia in gura apa neinceputa si s.o tina pina barbatul adoarme, nr. de batai primite se va reduce cu cel putin 50%. Merita sa incercati!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei