Retrocedarea terenurilor dintre blocuri a dat bătăi de cap societăţii de termoficare a Sucevei, care, în mai multe zone ale municipiului, nu a mai putut înlocui conductele vechi cu altele noi, după ce noii proprietari ai fâşiilor de teren nu au dat voie să se sape pe acolo.
Conform directorului Termica Suceava, Constantin Plăcintă, asemenea probleme au fost întâlnite în cel puţin şase zone din municipiu.
“Primul caz de acest fel l-am întâlnit când au început lucrările de modernizare a punctului termic Cuza Vodă III. Când ne-am apucat de săpat, să înlocuim conductele, a venit proprietarul şi ne-a cerut să nu mai facem nimic pe terenul său. Nimeni nu bănuia că e o proprietate privată, fiind vorba de un teren dintre blocuri, unde era amenajat un loc de joacă pentru copii”, a declarat Constantin Plăcintă.
În alte zone, situaţia a fost şi mai gravă, terenurile dintre blocuri fiind retrocedate până la o limită de numai 1,5 metri de fundaţia blocului, astfel încât săpăturile de înlocuire a conductelor au trebuit să fie făcute la temelia clădirii.
Fiecare obstacol de acest gen a însemnat o întârziere mare pentru lucrările de modernizare şi reabilitare termică. Lucrările începute în zona respectivă au trebuit să fie sistate, să fie chemaţi proiectanţii să găsească altă soluţie tehnică de racordare a blocurilor la punctul termic, au fost necesare alte comenzi pentru alte materiale, toate aceste etape noi însemnând o întârziere semnificativă, de pe urma cărora au de suferit locatarii lăsaţi fără apă caldă şi căldură.
Trecere interzisă pe locul de joacă
Cel mai recent caz de acest fel a apărut pe strada Alexandru cel Bun, chiar lângă punctul termic A1. Deşi conducerea Termica a anunţat că de astăzi va fi pus în funcţiune întreg punctul termic A1, pentru locatarii a două blocuri, H4 şi H5, căldura va mai lipsi câteva zile.
Pe de o parte, lucrările de înlocuire a conductelor de termoficare au început mai târziu acolo, deoarece este necesară spargerea unei parcări betonate, care asigura şi accesul către punctul termic, unde instalaţiile vechi au fost înlocuite cu altele noi.
Dar când cei de la Termica au decis să înceapă lucrările şi acolo, în urmă cu mai bine de două săptămâni, s-au trezit cu o avertizare scrisă din partea proprietarului terenului dintre blocuri, un avocat din Bucureşti, de care nimeni nu ştia.
“Când ne-am apucat de săpături, a venit un reprezentant al proprietarului, care ne-a spus că nu avem voie să trecem conductele pe acolo. Deşi era clar că se va lucra acolo de foarte multă vreme, nimeni nu ne-a avertizat până în ultimul moment. Au trebuit să fie refăcute planurile, să găsim un alt traseu pentru conducte şi să venim cu alte materiale, în plus”, a spus directorul Termica. Pe terenul respectiv este de asemenea amenajat un loc de joacă pentru copii, de foarte mulţi ani.
Iniţial s-a luat decizia ca locatarii celor două blocuri să primească căldură de astăzi, dar pe vechiul sistem, însă, ca urmare a vremii favorabile, s-a considerat că e mai bine să fie înlocuite conductele de termoficare. Reprezentanţii Termica au spus că aşteptarea locatarilor se va prelungi doar cu două – trei zile mai mult decât cea a vecinilor din cartier, pentru că de vineri sau sâmbătă, căldura va ajunge şi în casele acestora.
"