La Suceava s-a încheiat Festivalul de film „Pe urme de legendă”, manifestare organizată de Filiala Suceava a Asociaţiei Difuzorilor şi Editorilor Patronat al Cărţii (ADEPC), având ca parteneri Consiliul Judeţean Suceava şi Centrul de perfecţionare a funcţionarilor de stat şi publici Cernăuţi - Ucraina, care s-a desfăşurat în intervalul 27-29 octombrie a.c.
Festivalul, care-a constituit evenimentul axial în derularea proiectului cu genericul „Promovarea cooperării transfrontaliere prin carte-film-advertising”, proiect care are ca obiectiv „dezvoltarea cooperării între creatori, promotori de cultură şi operatori din zona transfrontalieră Suceava-Cernăuţi în vederea valorificării patrimoniului cultural şi istoric, ca mijloc de promovare a turismului tematic”, a aliniat la startul competiţional producţii documentare realizate de o parte şi de alta a frontierei dintre România şi Ucraina.
În urma vizionărilor, care au avut loc în sala multimedia a Muzeului de Ştiinţele Naturii din cadrul Complexului Muzeal Bucovina Suceava, juriul manifestării, al cărui preşedinte a fost regizorul şi scenaristul Alecu G. Croitoru, prof. univ. la Universitatea de Arte „Hyperion”, membri fiind Puiu Zaharia, director al firmei de producţie foto şi TV „Internaţional TVN-SYS SA Suceava” şi jurnalistul ucrainean Vitalie Zâgrea, reprezentant al Companiei Regionale de Stat de Televiziune şi Radioficare din Cernăuţi, cărora li s-a alăturat subsemnatul în calitate de reprezentant al publicului, au fost apreciate şi premiate următoarele filme: Marele Premiu, în valoare de 250 $, a fost acordat producţiei ucrainene „Cireşe amare”, premiul pentru regie a fost atribuit tot unei realizări din ţara vecină cu genericul „Castele de nisip”, iar premiul publicului a revenit filmului „Suceava, inima Bucovinei”, realizat sub egida Societăţii Ştiinţifice „Cygnus - Centru UNESCO” Suceava. Cu Menţiune specială au fost răsplătite două filme ucrainene dedicate lui Mihai Eminescu şi George Enescu.
„O idee generoasă”
Festivalul, care aşa cum au subliniat la deschidere organizatorii şi-a propus „să prezinte Bucovina ca pe o poveste frumoasă şi atractivă” şi totodată să stimuleze şi să creeze premisele realizării „unui prim film despre Bucovina, de o parte şi de cealaltă a frontierei”, a fost onorat cu prezenţa de reprezentanţii diplomatici ai României şi Ucrainei în zonă, respectiv consulul general al României la Cernăuţi, Romeo Săndulescu, şi viceconsulul Ucrainei la Suceava, Mihail Lienkov.
Primul festival de film transfrontalier, „o idee generoasă”, aşa cum a apreciat la final preşedintele juriului, regizorul Alecu G. Croitoru, un început care, dacă va prinde rădăcini şi se va permanentiza, va constitui o nouă punte în consolidarea relaţiilor dintre România şi Ucraina.
"