Bucătăria Spitalului Judeţean de Urgenţă nu are voie să funcţioneze pe perioada efectuării lucrărilor de reabilitare. Avertismentul a fost lansat, ieri, de şeful Inspecţiei Sanitare de Stat din cadrul Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Suceava, doctorul Ludovic Abiţei, care a spus că va recurge la sancţiuni dure în cazul în care conducerea unităţii nu va asigura condiţii optime pentru prepararea hranei. Sursa citată a arătat că mâncarea bolnavilor şi a medicilor care activează în spital nu poate fi gătită în condiţii de şantier, motiv pentru care se impune depistarea unei alte locaţii pe perioada efectuării lucrărilor de igienizare. „Să angajeze o firmă de catering, dacă nu găsesc un alt spaţiu care se pretează unei astfel de activităţi. Un lucru este cert, şi anume că nu-i vom lăsa să pregătească hrana în mizerie şi moloz”, a spus Abiţei.
Bucătăria Spitalului Judeţean de Urgenţă se află de mai multă vreme în atenţia autorităţilor sanitare locale, care au dat diverse termene de remediere a deficienţelor, ultimul expirând la data de 1 noiembrie. Potrivit unui proces verbal întocmit de Autoritatea de Sănătate Publică şi Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, cea mai mare unitate sanitară din judeţ trebuie să –şi rezolve problemele legate de curăţenia de la blocul alimentar
până la începutul lunii viitoare, în caz contrar urmând să fie emisă decizie de suspendare a activităţii.
Hrana bolnavilor, asigurată de firme de catering şi cantinele liceelor
Ieri, reprezentanţii celor două instituţii menţionate au anunţat că acceptă prelungirea termenului limită cu încă câteva zile, însă conducerea spitalului trebuie să demonstreze că ia măsuri ferme pentru îndepărtarea neajunsurilor.
„Mizeria în care se prepară hrana, respectiv utilaje ruginite, pereţi cu mucegai şi tencuială căzută reprezintă o sursă de infecţie pentru pacienţii şi medicii care mănâncă în această unitate. Înţeleg că unele lucruri, precum schimbarea circuitelor funcţionale, sunt dificil de realizat, dar sunt altele care nu presupun investiţii deosebite”, a explicat şeful Serviciului Inspecţie şi Control din cadrul DSVSA, doctorul Vasile Semeniuc.
În acest context, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă, economistul Costică Dăscăliuc, a afirmat că în cazul în care licitaţia pentru desemnarea firmei câştigătoare, derulată ieri,
nu va fi contestată, renovarea blocului alimentar va demara în jurul datei de 10 noiembrie. El a spus că investiţiile care urmează a fi făcute se cifrează la circa 10 miliarde de lei vechi, însă până în prezent nu a putut fi identificată o locaţie propice pentru prepararea hranei bolnavilor şi a medicilor.
„Avem în vedere mai multe variante, dar deocamdată singurul lucru sigur este că nu se va lucra în timp ce se găteşte mâncarea. Este posibil să angajăm o firmă de catering care să asigure un anumit număr de porţii de hrană şi în acelaşi timp să apelăm la serviciile cantinei de la Colegiul de Informatică”, a punctat Dăscăliuc.
"