Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 26 oct 2007 - Anul XII, nr. 252 (3627)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Bibliofagia

Noi apariţii editoriale

"

Hannes Stein, “Cum m-am lăsat de gândit (mic tratat pentru intelectuali epuizaţi)”, Editura Nemira, 2007

Noi lenevim, nu gândim!

Hannes Stein e un Traian Ungureanu neamţ şi doar puţin mai tânăr. E genul de scriitor care fierbe de indignare şi care e pândit mereu de riscul excesului. Salvarea lui constă însă în scenariul ironic, desfăşurat metodic de-a lungul întregii cărţi. „Cum m-am lăsat de gândit”, un elogiu ostentativ al conformismului şi al comodităţii de gândire, se vădeşte a fi o satiră a omului scufundat în magma prostiei majoritare.

Dacă nu reiese de la sine, să mai spun că Hannes Stein demontează metodic prostia socialismului suedez, a anti-americanismului, a ecologismului radical, combate toate prejudecăţile progresiste de genul celor care condamnă „bushismul” şi ofensiva din Irak, pacifismul sau a celor care aţâţă spaima milenaristă a încălzirii globale. Hannes Stein se adresează în primul rând compatrioţilor săi germani şi în general vest-europenilor pentru că la noi temele acestea abia au mijit puţin în dezbaterea publică şi fireşte ele nu provoacă reacţii la fel de aprinse. La un moment are ideea de a continua „Dicţionarul ideilor de-a gata” al lui Flaubert cu câteva titluri noi cum ar fi: „Comunismul: idee bună prost aplicată”, sau “Cultură: ceea ce noi europenii avem, iar americanii nu” sau încă una “Irak: e foarte rău ceea ce se petrece acolo”. În fine e genul de spirit, care are alergie la politica corectă şi care nu acceptă bleg o idee doar pentru că e îmbrăţişată de o largă majoritate. Aţi înţeles deja cu ce monstru aveţi de-a face.

Horaţiu Pepine

Tobie Nathan – „Pacientul meu Sigmund Freud”, Pro Editura şi Tipografie, 2007

Călătorie în timp şi spaţiu cu Freud şi discipolii săi

Un roman atent elaborat sub raport compoziţional, un roman scris alert şi bine documentat de peste 300 de pagini, este dedicat de un binecunoscut psiholog şi etnopsihiatru,Tobie Nathan, ajuns consilier cultural la Ambasada Franţei în Israel, lumii psihanalizei şi lui Sigmund Freud, părintele ei. Este o lucrare de ficţiune, roman-roman şi nu pisălogeală eseistică, încercând să contureze puternice şi stranii personaje ce au populat lumea psihanalizei şi psihiatriei moderne. Cu toate implicaţiile ei. Medicale, culturale, etnologice şi, nu în ultimul rând, politice. Salturile în timp şi spaţiu ale naratorilor ne ajută să refacem lumi din trecutul mai îndepărtat sau din imediatul nostru. Cu detalii, cu suspans, cu erudiţie. Geografia şi istoria se intersectează, o bună cunoaştere a omului şi a vieţii lui lăuntrice îl ajută pe autorul-diplomat să nareze nu doar întâmplări, ci şi idei. „Pacientul meu Sigmund Freud” se dovedeşte atât o carte de bună literatură, cît şi o invitaţie de a păşi pe teritoriul minat al psihanalizei propriu-zise. Nimic nu este gratuit. În carte, ca şi în viaţă. De citit cu multă atenţie fiecare pagină.

Bedros Horasangian

Donald Trump, „Cum să devii bogat”, Editura ProEditura, 2007

Donald Trump sau cum putem deveni mai bogaţi. Nu doar sufleteşte.

Un nume care deja este foarte popular, nu doar în Statele Unite, este cel al miliardarului newyorkez Donald Trump. Care a făcut bani frumoşi din afaceri imobiliare, dar şi cu investiţii masive în media, inclusiv în „Miss Univers”. Care este un bussines, dincolo de fetele frumoase de pretutindeni. Şi prin alte frumoase învârteli ale norocului. Căci fără muncă şi răbdare, fără tenacitate şi încredere în... „Steaua” ta, nu doar a lui Gigi Becali, nu se pot realiza prea multe lucruri de ispravă în această viaţă. Şi să nu dormi pe tine! Şi să nu aştepţi nimic de la alţii! Dacă poţi să faci ceva, nu sta degeaba să caşti gura la televizor! Nu te lăsa pe tânjală, nici pradă disperării! Crede în ceva şi vei reuşi! O frumoasă pledoarie pentru virtuţile existenţei şi contrară fatalismului mioritic vine din partea unuia care a reuşit să facă, nu doar din săbii pluguri, ci chiar zgârie nori de toată frumuseţea. A trecut şi prin necazuri şi greutăţi, dar n-a dus lipsă nici de prieteni, nici de femei frumoase. Toată chestia e să ştii cum să-i alegi. O carte cuprinzând toate acestea, dar şi ceva pe deasupra, se numeşte „Cum să devii bogat”(„Pro Editură şi Tipografie”, 2007) şi este semnată chiar de eroul cu acelaşi nume din serialul „Ucenicul”, recent încheiat la „Antena 3”. Donald J.Trump. Asta-i tot.

Bedros Horasangian

"
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Noi apariţii editoriale.
 Vizualizări articol: 920 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.0 din 1 vot
Noi apariţii editoriale2.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei