Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 26 oct 2007 - Anul XII, nr. 252 (3627)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Verdict procurori

Fostul primar al comunei Şcheia, nevinovat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Procurorii şi-au dat zilele trecute verdictul în privinţa acuzaţiilor aduse fostului primar al comunei Şcheia, Vasile Buhac. Reclamat că a făcut mai multe inginerii funciare, pe vremea când era primar (1996-2004) prin care s-au „volatilizat” sute de hectare de teren, Buhac a fost găsit nevinovat de procurori. În dosarul penal întocmit pe numele lui Buhac, prejudiciul fusese estimat de anchetatori la nu mai puţin de 2.400.000 de lei. Oamenii legii i-au pus şi sechestru pe avere, pentru a fi siguri că pot recupera prejudiciul.

În urmă cu câteva zile, însă, după ce dosarul său a fost plimbat între etajele Parchetului, de la o instanţă la alta, procurorii au stabilit că Vasile Buhac nu poate fi pus sub acuzare.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de lângă Curtea de Apel Suceava, procurorul Liliana Arbureanu, a anunţat, ieri, că în dosarul penal întocmit pe numele lui Vasile Buhac, în care acesta era cercetat pentru abuz în serviciu, s-a dat, recent, soluţie de scoatere de sub urmărire penală. „Nu sunt întrunite elementele constitutive ale acestei infracţiuni”, a precizat Arbureanu.

Aceasta a mai spus şi că anchetatorii au decis ridicarea măsurii asiguratorii a sechestrului pus pe averea lui Buhac de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

Vasile Buhac s-a ales cu dosar penal în urma unui control făcut de o comisie din cadrul Prefecturii Suceava în 2004, control în urma căruia au fost constate mai multe deficienţe legate de anumite schimburi de terenuri între Primăria Şcheia şi mai multe persoane. Câteva luni mai târziu, anchetatorii au început urmărirea penală împotriva lui Buhac, acesta fiind acuzat că, în perioada 2000-2002, a tranzacţionat mai multe suprafeţe de teren de pe raza localităţilor Şcheia, Sf. Ilie şi Mihoveni, şi a pus în posesie cu terenuri pentru construcţia de locuinţe mai multe persoane, fără ca acestea să îndeplinească condiţiile prevăzute printr-o hotărâre a Consiliului Local Şcheia (nr. 19 din 16 aprilie 1999). Prin hotărârea cu pricina, autorităţile locale de la acea vreme au oferit 120 de hectare de teren în intravilanul comunei pentru construcţia de locuinţe, la schimb cu 600 de hectare situate în extravilanul localităţii.

Primele semne de întrebare, de altfel, au apărut în momentul în care actualul primar al comunei, Vasile Andriciuc, a observat că sute de hectare de teren care au făcut obiectul acestor schimburi sunt de negăsit în actele Primăriei. De aici au început să apară şi suspiciunile că fostul primar, Vasile Buhac, ar fi dat unor persoane diferite suprafeţe de teren, fără a mai lua, însă, la schimb, teren în altă parte, sau fără a respecta proporţia de 1/5 care a fost stabilită la acea vreme.

De altfel, nici pentru multe dintre operaţiunile funciare făcute corect, nu exista o documentaţie completă, care să dovedească legalitatea tranzacţiilor.

 

Tranzacţii corecte, documente incomplete

 

Cercetările s-au făcut mai întâi sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, după care dosarul a fost preluat de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava. Această din urmă instanţă a stabilit, la finalul cercetărilor, că toate schimburile de terenuri au fost făcute în mod legal.

„Acele deficienţe identificate iniţial au constat într-o evidenţă necorespunzătoare a tranzacţiilor efectuate şi o întocmire necorespunzătoare a documentaţiilor cadastrale, dar această obligaţie revenea firmei care s-a ocupat de elaborarea documentaţiei respective, conform contractului încheiat cu Primăria Şcheia”, a explicat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava. Respectiva societate este SC WARESO PROD SRL şi aparţine familiei fostului director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Suceava (OCPI), Petrea Titi.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fostul primar al comunei Şcheia, nevinovat.
 Vizualizări articol: 1674 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Fostul primar al comunei Şcheia, nevinovat3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei