Conform unui studiu finalizat recent de Serviciul Judeţean de Medicină Legală (SJML) Suceava, sute de suceveni au ales, în ultimii ani, să-şi pună capăt zilelor.
Din rapoartele de necropsie medico-legale şi datele oferite de Poliţie şi Parchet rezultă că, în perioada 2001-2006 (inclusiv), au fost înregistrate nu mai puţin de 496 de sinucideri, reprezentând aproximativ 21% din totalul morţilor violente petrecute în acest interval. Dacă adăugăm şi cele câteva zeci de cazuri înregistrate de la începutul acestui an (n.r.- nu se cunoaşte încă numărul exact, pentru că activitatea de bilanţ a SJML Suceava e programată pentru lunile următoare), atunci numărul sinucigaşilor din ultimii şapte ani este de peste 500 de persoane.
Potrivit şefei SJML Suceava, doctor Lăcrămioara Bălan, numărul cazurilor de sinucideri din judeţ a atins cifra cea mai ridicată în anul 2001 (139), după care a avut o scădere constantă. „S-a constatat că rata suicidului creşte odată cu descreşterea nivelului de trai, când oamenii aşteaptă mai mult de la viaţă, de la familie, de la societate, aşteptări care, prin nerealizare, pot duce la frustrare şi suicid, incidenţa acestuia variind invers proporţional cu stabilitatea relaţiilor sociale. Ori de câte ori nivelul de integrare socială este scăzut, rata suicidului creşte şi invers”, e de părere Lăcrămioara Bălan. Şefa SJML Suceava mai spune că cele mai multe sinucideri s-au înregistrat în mediul rural şi că principalele cauze care i-au determinat pe oameni să-şi pună ştreangul de gât au fost sărăcia, izolarea socială, dificultatea în accesul la asistenţa medicală de specialitate şi nivelul educaţional scăzut. Conform analizei SJML Suceava, cazurile de sinucideri se înregistrează în martie, iunie, iulie, august, iar luna cu nivelul cel mai ridicat al actelor de suicid este septembrie. Metoda cel mai des folosită este spânzurarea, urmată de înec şi intoxicaţie (supradoze de somnifere, antidepresive, substanţe toxice în doze letale).
"