Dacă cineva ar suna azi la Poliţie şi ar spune numele indivizilor care au tâlhărit-o pe Elena Siminaică, poştăriţă tâlhărită acum trei zile, într-o scară de bloc din Burdujeni, anchetatorii tot nu ar putea să-i pună sub acuzare pe infractori. Motivul: oamenii legii nu au reuşit să găsească nici o probă care să-i incrimineze pe tâlhari. Nimeni nu a văzut nimic clar, declaraţiile martorilor sunt „subţiri” şi contradictorii, la faţa locului nu a fost depistată nici o probă, iar geanta poştăriţei nu a fost încă găsită.
Anchetatorii bat pasul pe loc. Deşi oamenii legii au audiat sute de persoane, au luat amprente şi au căutat cu disperare un indiciu care să-i pună pe urmele tâlharilor, cercetările nu au scos, până în prezent, nimic la iveală. Anchetatorii au doar câţiva martori, locuitori ai blocurilor de pe strada unde a avut loc incidentul, persoane ale căror declaraţii însă sunt fără prea mare valoare şi contradictorii. O parte dintre martori spun, de exemplu, că suspecţii purtau căciulă, alţii că aveau capul descoperit, unii că erau doi indivizi, alţii că erau trei.
Poliţiştii au scotocit întregul oraş pentru a găsi geanta în care s-au aflat banii poştăriţei, gândindu-se că tâlharii, aşa cum procedează majoritatea infractorilor de acest gen, s-au descotorosit de ea şi au aruncat-o. Din nefericire, până aseară, la ora închiderii ediţiei, geanta cu pricina nu fusese găsită.
Oamenii legii bănuiesc, totodată, că autorii tâlhăriei nu sunt suceveni, date fiind cazurile similare care s-au înregistrat şi în alte judeţe ale ţării. De asemenea, această ipoteză este susţinută şi de tupeul tâlharilor de a acţiona în plină zi, deşi riscul de a fi văzuţi de cineva era foarte mare. „Probabil că şi-au spus că e pontul mult prea mare, ca să nu rişte. Chiar dacă îi vedea cineva, s-au gândit că va fi foarte greu să fie identificaţi”, mărturiseşte unul dintre anchetatori.
În acest moment, anchetatorii nu au nici o probă care să-i incrimineze pe tâlhari.
Adjunctul şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, comisarul Mircea Smoleac, însă, e optimist şi speră că, în cele din urmă, indivizii care au atacat-o, luni, la ora 11:00, într-o scară de bloc, pe poştăriţa Elena Siminaică (56 de ani) şi i-au furat geanta în care se aflau aproximativ 26.500 de lei, bani care urmau să ajungă la zeci de pensionari din Burdujeni, vor fi găsiţi.
Smoleac şi-a exprimat încă o dată nemulţumirea asupra faptului că poştaşii umblă neînsoţiţi, chiar şi atunci când transportă sume importante de bani. Practic, un al doilea poştaş care s-o însoţească pe Elena Siminaică pe traseu, ar fi fost de ajuns pentru ca tâlhăria de acum trei zile să nu se mai fi întâmplat.
93% dintre pensionarii din judeţul Suceava îşi primesc pensiile din mâinile factorilor poştali
În judeţul Suceava, drepturile băneşti ale majorităţii pensionarilor sunt „transportate” în genţile poştaşilor expuşi pericolului de a fi atacaţi. Conform datelor oferite de Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Suceava, 93% dintre pensionarii suceveni preferă să-şi primească, în continuare, pensiile din mâinile factorilor poştali. Reprezentanţii CJP Suceava explică această opţiune prin faptul că, în foarte multe cazuri, vârsta sau starea de sănătate a pensionarilor îi împiedică pe aceştia să se deplaseze pentru a-şi ridica drepturile băneşti de la ghişeele băncilor.
În evidenţele CJP Suceava sunt, în prezent, 195.333 pensionari. Dintre aceştia, 144.317 sunt pensionari de asigurări sociale de stat, 36.132 pensionari agricultori şi 14.884 veterani de război. Dintre aceştia, 181.813 pensionari suceveni primesc drepturile de pensie prin intermediul poştei, numai 13.520 de persoane optând să-şi primească drepturile lunare de pensii şi indemnizaţii de legi speciale prin conturi bancare.
Majoritatea celor care au ales varianta cardului sau să-şi ridice banii direct de la ghişeele băncilor sunt pensionari din mediul urban. Cei câţiva pensionari suceveni din mediul rural care au apelat la aceste metode moderne provin din comunele mai dezvoltate, unde există agenţii bancare sau chiar bancomate.
"