Puşti şi pistoale vechi de aproape 100 de ani, majoritatea folosite în cele două războaie mondiale, multe în stare bună de funcţionare, sunt adunate la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava. Cel mai adesea acestea ies la iveală atunci când se demolează o casă bătrânească, se schimbă grinzi sau podele, ori se sapă fântâni. În acest an, poliţiştii de la Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava au ridicat 14 arme găsite întâmplător, vechi de 50, 80 sau chiar 100 de ani.
Pistol cu glonţ pe ţeavă, conservat de jumătate de secol
Pistol cu butoiaş din 1917 de provenienţă rusească, pistol Parabelum, puşti Mauser, fabricate de austrieci şi germani şi folosite masiv în al doilea război mondial, toate sunt adunate în Camera de Corpuri Delicte a Poliţiei. Au fost şi situaţii în care armele au fost găsite în stare bună şi cu glonţ pe ţeavă. Un astfel de caz s-a înregistrat în luna iunie a acestui an. Lucrările de demolare efectuate la o casă din Gura Humorului au dus la descoperirea unui pistol fabricat în anii 30, în stare perfectă de funcţionare şi încărcat. Arma a fost descoperită plafonul care delimita parterul de etajul clădiri. Alertaţi de muncitori, poliţiştii au constatat că pistolul, cu calibrul de 9 mm, a fost fabricat tocmai în 1937. În încărcător se găseau 7 cartuşe, în timp ce un altul era chiar pe ţeavă. Poliţiştii au stabilit, totuşi, că arma nu a mai fost folosită de zeci de ani, cel mai probabil zăcând ]n plafon de mai bine de jumătate de secol. Pistolul s-a păstrat atât de bine pentru că a fost conservat de rumeguşul în care stătea. Tot la Gura Humorului, chiar la începutul acestei luni, în podul clădirii în care a funcţionat cu mulţi ani în urmă maternitatea oraşului, a fost găsit un pistol cu butoiaş, fabricat în 1917, şi şapte cartuşe de provenienţă rusească. „Atunci când suntem informaţi că s-a găsit o armă ne prezentăm la faţa locului şi întocmim un proces verbal în care consemnăm împrejurările în care aceasta a fost descoperită. Verificăm, apoi, dacă arma nu este dată în urmărire, iar dacă avem suspiciuni o trimitem la Institutul de Criminalistică de la Bucureşti, care o supune la o expertiză”, a explicat comisarul Vasile Gabor, şeful Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice al Poliţiei Suceava.
Arme din război, modificate şi folosite la vânătoare
Nu toţi sucevenii care au dat peste arme rămase din războaiele mondiale anunţă imediat Poliţia. Au fost cazuri în care vechile puşti au fost modificate şi transformate în arme de vânătoare. În luna august a acestui an, un individ din Stulpicani s-a ales cu dosar penal după ce a fost prins de poliţişti că deţinea ilegal arme şi muniţie, pe care le folosea pentru braconaj. Muniţia şi armele proveneau din cel de-al doilea război mondial, bărbatul păstrându-le şi întreţinându-le pentru a le putea folosi la vânătoare. „Am avut de-a lungul timpului numeroase astfel de cazuri. Unii indivizi pasionaţi de arme chiar au organizat căutări în zonele care au fost teatre de război”, a povestit comisarul de poliţie. În alte cazuri, cei care dau întâmplător peste arme le ascund undeva în gospodărie, fiindu-le frică să nu fie luaţi la întrebări dacă anunţă poliţia. „În nici un caz cine găseşte o armă nu este tras la răspundere. Îi rugăm pe toţi cei care găsesc muniţie de orice fel să ne sesizeze”, a ţinut să facă un apel Vasile Gabor.
Armele sunt distruse în maximum un an
Conform legilor în vigoare, armele vechi stau timp de câteva luni de zile, până la un an, în Camera de Corpuri Delicte a Poliţiei. Dacă nu sunt din categoria celor date în urmărire (posibil să fi fost folosite la săvârşirea de infracţiuni) sau nu sunt din categoria celor foarte rare, caz în care sunt date la muzee, armele ajung la magazia centrală a poliţiei, unde sunt distruse. Cel mai probabil şi cele 14 arme găsite în acest an vor avea aceeaşi soartă.
"