Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 oct 2007 - Anul XII, nr. 250 (3625)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Reacţie

Medicii suceveni plâng după miile de euro investite în cabinete

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
"

Medicii suceveni, care intenţionau să cumpere de la Primărie spaţiile în care au funcţionat până acum cu chirie, sunt revoltaţi de blocarea procesului de vânzare. Reacţia este urmarea deciziei Curţii Constituţionale de a declara Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 110/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea 236/2006, ca fiind neconstituţională, deci neaplicabilă.

Medicii care îşi desfăşoară activitatea în cabinetele din policlinicile şi dispensarele din Suceava, aflate în proprietatea Consiliului Local, au făcut, timp de câteva luni, în baza legii amintite, toate demersurile necesare pentru a deveni proprietarii acestor spaţii. Aflaţi la câteva zile de semnarea contractelor de vânzare-cumpărare cu Primăria Suceava, medicii se declară mai mult decât surprinşi de decizia de neconstituţionalitate.

Revolta medicilor este, în opinia acestora, cu atât mai bine întemeiată, cu cât au investit sume colosale în reabilitarea spaţiilor din policlinici, pe care le-au preluat într-o stare jalnică, şi au cheltuit foarte mult cu achiziţionarea de echipamente medicale performante.

„Prima întrebare care se pune este de ce nu s-a aplicat legea până acum, o lege care a fost aprobată în 2006. De ce, de la bun început, nu s-a stabilit o relaţie corectă între prestatorul de servicii medicale, care este medicul, şi cei care cumpără aceste servicii medicale. Stomatologii au fost împinşi la privatizare, pentru că dotarea cabinetelor la standarde europene costă aproximativ 80.000 de euro. Vorbim de standarde care pot să ofere linişte atât medicului, cât şi pacienţilor”, a declarat preşedintele Colegiului Medicilor Stomatologi din Suceava, dr. Ioan Costea.

 

12.000 de euro pentru modernizarea unui cabinet din Policlinica Areni

 

O parte din medicii care lucrează în Policlinica Areni au avut curajul să investească mii de euro în reabilitarea şi modernizarea spaţiului în care îşi desfăşoară activitatea, crezând în promisiunile autorităţilor că vor avea posibilitatea să-şi cumpere aceste cabinete. Blocarea vânzării a venit ca o bombă pentru aceştia.

„După ani de muncă, uneori neplătită, nu merităm şi noi şansa de a cumpăra aceste spaţii? În Suceava s-au vândut spaţii comerciale la preţuri derizorii şi nimeni nu a avut nimic de zis. În aceste spaţii s-a muncit în condiţii foarte grele, iar noi am investit sume mari pentru a le aduce la starea în care sunt acum”, a explicat dr. Angelica Alaci.

Potrivit acesteia, renovarea şi modernizarea cabinetului pe care îl împarte cu un coleg de aceeaşi specializare, a costat aproximativ 400 de milioane de lei vechi, undeva aproape de 12.000 de euro. Aproximativ 7.500 de euro a costat numai aparatura medicală de specialitate, restul sumei acoperind cheltuielile de renovare şi manopera acesteia, începând cu montarea geamurilor şi a uşilor termopan şi terminând cu tavan fals, pardoseală specială, mobilier sau centrală termică. În aceeaşi policlinică, doctorul Dorin Cocişiu a investit 106 milioane de lei vechi pentru a reabilita cabinetul pentru care acum plăteşte chirie Primăriei.

 

Medicii suceveni ameninţă cu procesele sau cer concesionarea spaţiilor

 

Unii medici din Suceava au avut reacţii mai dure faţă de decizia Curţii Constituţionale şi ameninţă că vor acţiona în instanţă autorităţile locale, pentru a-şi recupera sumele investite. Pe de altă parte, sunt şi medici care speră că Guvernul va reveni cu o altă ordonanţă în baza căreia cabinetele medicale să poată fi cumpărate.

„Dacă statul doreşte servicii de calitate, atunci să şi ofere condiţii de muncă de calitate. Putem însă să mergem la infinit. Guvernul dă o lege, iar Primăriile nu o aplică. Dacă tot ce s-a vândut în oraşul nostru s-a vândut la preţul pieţei, sunt de acord ca şi cabinetele medicale să fie vândute la preţul pieţei”, este de părere dr. Ioan Costea.

Preşedintele Colegiului Medicilor Stomatologi din Suceava crede că cea mai bună variantă atât pentru medici, cât şi pentru consiliile locale ar fi concesionarea spaţiilor destinate serviciilor medicale, pe o perioadă de până la 40 de ani, în funcţie de cât are fiecare medic până la vârsta de pensionare.

"
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medicii suceveni plâng după miile de euro investite în cabinete.
 Vizualizări articol: 1872 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Medicii suceveni plâng după miile de euro investite în cabinete0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei