În finala Concursului Naţional „Floare de Colţ”- ediţia a V-a, care se va desfăşura în perioada 16-18 noiembrie, la Bucureşti, s-au calificat şi 7 suceveni.
Dintre cei 56 de copii şi tineri cu vârste între 14 şi 18 ani din sistemul de protecţie sucevean, concurenţi care s-au bătut pentru un loc în finala concursului la faza judeţeană, desfăşurată sâmbătă, 20 octombrie, 7 s-au clasat pe locurile întâi, câte un câştigător la fiecare secţiune din concurs.
La secţiunea creaţie literară, pe prima poziţie s-a clasat Florina Iulia Cojocariu (16 ani), de la Centrul de Plasament „Visătorii” Fundu Moldovei. În domeniul informatică, premiul I a fost obţinut de Simona Nistor, care locuieşte într-un apartamentul de tip familial din Fălticeni.
Secţiunea muzicală a fost reprezentată cel mai bine de Alin Florin Paval (trompetă), în vârstă de 15 ani, aflat în plasament la asistentul maternal profesionist Elena Alexa, din Liteni. La secţiunea talent special, pe prima poziţie s-a clasat Ştefania Cristina Lefter, de la Centrul Şcolar Suceava.
Cea mai bună dansatoare s-a dovedit a fi Ionela Manuela Ciocan, care se numără printre beneficiarii unui apartament de tip familial din Fălticeni. Ea va reprezenta Suceava la faza naţională a concursului „Floare de Colţ”. Centrul de tip familial „Colţ Alb” a trimis în concursul judeţean o tânără foarte talentată la pictură, Cristina Nistor (17 ani), care şi-a propus să obţină un premiu important şi la Bucureşti. Secţiunea sport a fost adjudecată de Daniela Bejenariu (judo), o adolescentă în vârstă de 15 ani, de la Centrul Şcolar Gura Humorului. Acest concurs are ca scop descoperirea şi promovarea copiilor talentaţi din sistemul de protecţie a copilului şi a celor cu dizabilităţi, aflaţi în evidenţa Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava.
Suceava, în topul câştigătorilor la „Floare de Colţ”
La prima ediţie, desfăşurată în anul 2003, suceveanca Lăcrămioara Lungu a câştigat locul II pe ţară la secţiunea muzică - oboi. În prezent, ea este studentă la Conservatorul din Bucureşti. La ediţiile precedente, câte 27 de copii au câştigat, în fiecare an, premii în valoare totală de 65.000 de euro. La a III-a ediţie, locul I pe ţară a fost câştigat de o elevă a Şcolii Speciale Câmpulung Moldovenesc, în vârstă de 16 ani, Adriana Cepişcă, aflată în plasament familial. Tânăra a beneficiat de o bursă lunară de 300 de euro, timp de un an, şi o excursie în Franţa, de două săptămâni. Ediţia a IV-a ediţie a concursului „Floare de colţ” l-a avut ca şi câştigător absolut - locul I pe ţară la secţiunea ştiinţe umaniste – pe Alin Ichim (16 ani), orfan de ambii părinţi, aflat în plasament la Centrul de tip familial „Colţ Alb” Suceava. Alin a câştigat 1.500 de euro, bani pe care îi păstrează pentru când va fi student.
"