La Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti s-a desfăşurat, pe parcursul zilelor de 20 şi 21 octombrie a.c., Târgul Moşilor de Toamnă.
Moşii de Toamnă, Moşii cei Mari sau Moşii lui Sâmedru, marchează în calendarul popular cea mai mare sărbătoare pastorală, Anul Nou pastoral, care este legat de iernatul, împerecheatul şi gestaţia oilor. La Sâmedru, ciobanii coboară cu turmele de oi în sate, la iernat, şi se încheie înţelegerile făcute de Sângiorz. Se bea aldămaşul şi se petrece.
Târgul de la Muzeul Ţăranului Român, desfăşurat sub genericul „Hai la focul de Sâmedru”, a reunit meşteşugari populari autentici din Transilvania, Maramureş şi Bucovina.
Focul de Sâmedru reprezintă un obicei ceremonial, închinat morţii şi renaşterii anuale a divinităţii pastorale. Rugurile, care se aprindeau ca element purificator pe coamele dealurilor sau la răspântii, ţin de credinţa că la Sâmedru morţii se transformau în moroi, vârcolaci şi strigoi.
Bucovineanul prezent la această manifestare, la care s-au putut degusta şi produse ale bucătăriei tradiţionale din zonele amintite (colaci, covrigi, brânză, pastramă) a fost meşterul cioplitor sucevean Florin Cramariuc. Bine-cunoscut pentru obiectele sale cioplite din lemn, Florin Cramariuc a atras atenţia vizitatorilor cu piesele de mobilier tradiţional, realizate şi decorate manual.
"