Cadrele medicale care intenţionau să-şi achiziţioneze spaţiile în care îşi desfăşoară activitatea, plătind chirie statului, nu vor mai putea încheia nici un act de vânzare-cumpărare cu primăria. Curtea Constituţională a declarat Legea 236/2006, care modifică şi completează Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 110/2005, în baza căreia primăriile puteau să vândă medicilor spaţiile aflate în proprietatea consiliilor locale, ca fiind neconstituţională, deci neaplicabilă.
Potrivit primarului municipiului Suceava, Ion Lungu, această decizie blochează practic vânzarea cabinetelor medicale, orice demers în acest sens fiind nul.
„Municipalitatea suceveană are atâtea priorităţi încât nu avem sumele necesare pentru a alinia aceste cabinete medicale la standardele europene. Primăria Suceava era în faza finală în ceea ce priveşte vânzarea cabinetelor. Sperăm ca toate cheltuielile făcute cu măsurătorile şi întocmirea actelor să fie valabile şi dacă ordonanţa privind vânzarea va fi modificată”, a declarat primarul Ion Lungu.
În cazul spaţiilor destinate activităţilor medicale din municipiul Suceava, mai era de parcurs o singură etapă, semnarea contractelor de vânzare-cumpărare cu avizul notarului, după achitarea contravalorii spaţiilor de către cumpărători.
Neconstituţionalitatea legii a fost semnalată de consiliul local al unei comune din judeţul Cluj
Decizia Curţii Constituţionale nr. 871/2007 blochează finalizarea procesului de vânzare-cumpărare. În mod surprinzător, decizia a fost luată în urma depunerii excepţiei de neconstituţionalitate ridicată de Consiliul Local al comunei Bonţida, judeţul Cluj. Conform acestei decizii, preţul maximal de vânzare a cabinetelor medicale, stabilit pe categorii de localităţi (40 de euro pentru un metru pătrat, în Suceava), iar în privinţa terenului aferent, un preţ fix de 1 euro pentru un metru pătrat (în limita a 250 de metri pătraţi), sunt neconstituţionale. Preţul de vânzare nu ţine seama de valoarea de piaţă a bunului şi este catalogat ca fiind „neserios”.
Un alt motiv ce stă la baza acestei decizii este faptul că, vânzând aceste spaţii, statul nu mai poate lua „măsuri de asigurare a igienei şi sănătăţii publice” şi nu mai poate crea „condiţiile care să asigure prestarea de servicii medicale”, obligaţii prevăzute în Constituţia României.
În municipiul Suceava urmau să fie vândute 105 spaţii medicale, cu 196 de încăperi, din nouă policlinici şi dispensare din oraş. Prin vânzarea cabinetelor cu o suprafaţă totală de 6.826 de metri pătraţi şi a celor 2.691,63 de metri pătraţi de teren de sub clădirile în care acestea funcţionează ar fi putut aduce la bugetul local suma de 248.158,47 euro (aproximativ 840.000 de lei), din totalul de 275.731,63 de euro ce ar fi urmat să fie încasaţi.
"