Încă nu au sosit la Suceava faimoasele brăţări de aur dacice şi Complexul Muzeal Bucovina pregăteşte o nouă şi atractivă expoziţie. Este vorba de „Comorile tracilor”, o manifestare expoziţională de anvergură, care are în vedere punerea în valoare a unei impresionante părţi din tezaurul arheologic pre şi protoistoric din câteva mari muzee ale ţării.
În organizarea acestei expoziţii, CMB Suceava are ca parteneri Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, Complexul Muzeal Naţional „Moldova” din Iaşi, Muzeul Unirii din Alba Iulia, Muzeul „Iulian Antonescu” din Bacău şi Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” din Vaslui.
Aşa cum ne-a declarat dr. Bogdan Petru Niculică (arheolog), organizatorul din partea CMB Suceava al acestei expoziţii împreună cu dr. Ion Mareş, „este pentru prima dată când se doreşte expunerea la muzeul nostru a bunurilor culturale de patrimoniu aparţinând civilizaţiei tracilor nord-dunăreni”. „Expoziţia - a subliniat el - este dedicată metalului, atât de specific întregii epoci a bronzului şi primei epoci a fierului”.
Exponatele vor consta în arme (spade hallstattiene, topoare de tip celt), unelte (seceri), podoabe (pandantive, brăţări, coliere) grupate după cum au fost descoperite, izolat sau în aşa-numitele „depozite de bronzuri”. Între ele se va afla şi situla de la Brâncoveneşti, un impresionant recipient de bronz de mari dimensiuni. Bogdan Petru Niculică a adăugat că vor fi expuse şi mostre de minereu cuprifer şi de staniu, precum şi ciocane de piatră din rocă dură, care erau folosite în acele vremuri pentru zdrobirea minereului.
Expus, în reproducere, tezaurul de obiecte de aur de la Răcătău
Alături de piesele din bronz, organizatorii au obţinut acceptul de a expune şi reproducerea tezaurului de obiecte de podoabă din aur de la Răcătău (Bacău), aparţinând culturii Monteoru din epoca mijlocie a bronzului (2000 - 1700 î.e.n.).
Dintre piesele care aparţin muzeului sucevean vor puntea fi văzute o spadă hallstattiană (de tip „cu limba la mâner”), topoare de luptă cu disc şi spin (între care unul gravat cu superbe simboluri uraniene, descoperit la Cajvana), seceri din depozitul de bronzuri de la Todireşti, precum şi depozitul de obiectele de podoabă, de la sfârşitul epocii bronzului, descoperit cu prilejul săpăturilor arheologice de la Curtea Domnească din Suceava.
Interesant este faptul, aşa cum ţin să sublinieze organizatorii, că vor putea fi admirate arme asemănătoare celor din războiul troian (sec. XII î.e.n), obiectele expuse fiind contemporane cu domnia faraonului Ramses al II-lea în Egipt (1304-1237 î.e.n), a lui Hammurabi în Mesopotamia (1792-1749 î.e.n), sau cu scrierea „Psalmilor” lui David (cca. 1000 î.e.n).
În paralel cu pregătirea expoziţiei se lucrează şi pentru editarea catalogului, ilustrat color, bilingv (română-engleză). Deschiderea expoziţiei va avea loc în cea de-a doua jumătate a lunii noiembrie.
"