Oamenii legii de la Biroul Poliţiei pentru Centrul Universitar Suceava, care se ocupă de asigurarea ordinii şi liniştii publice pe raza campusului universitar, au aplicat, de la începutul anului, nu mai puţin de 245 de amenzi. Cele mai multe dintre acestea au ajuns la tinerii (studenţi sau persoane din afara universităţii) care au făcut scandal sau zgomot în internatele universităţii.
Unii au fost amendaţi în baza Legii 61/1991, privind tulburarea ordinii şi liniştii publice, iar atunci când a fost vorba de abateri minore amenzile s-au dat pentru perturbarea procesului de învăţământ, situaţii în care este vorba de sancţiuni mici, de ordinul sutelor de mii de lei vechi. Amenzi au mai fost aplicate şi studenţilor prinşi în timp ce făceau comerţ ilegal, dar şi paznicilor care nu s-au dovedit suficient de vigilenţi. „Chiar dacă au mai fost mici probleme, în nici un caz nu se poate spune că în internatele universităţii din Suceava ar domni haosul sau dezordinea. Cel mai bun exemplu în acest sens este faptul că de la începutul anului nu am constatat nici o infracţiune comisă de vreun student pe raza campusului”, a explicat comisarul şef Valer Matei, şeful Biroul Poliţiei pentru Centrul Universitar Suceava.
Periodic, poliţiştii de la această structură organizează acţiuni în cele patru cămine care aparţin de Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava. Împreună cu angajaţi ai universităţii şi chiar cu reprezentanţi ai Ligii Studenţilor, poliţiştii verifică dacă tinerii nu-şi vând locurile pe care le au în cămin, nu consumă droguri sau dacă fetele nu practică prostituţia. Comisarul şef Valer Matei e convins că studenţii nu-şi mai vând locurile din cămine şi că de consum de droguri sau de prostituţie în internate nici măcar nu poate fi vorba.
Un poliţist, prezent permanent în campus
Înfiinţat încă din anul 1994, Biroul Poliţiei pentru Centrul Universitar Suceava are în structură şase angajaţi. La biroul situat în Căminul numărul 1, poate fi găsit în permanenţă un poliţist. „Orice student ni se poate adresa la orice oră pentru a ne prezenta problemele pe care le are. Când e vorba de situaţii în conformitate cu competenţele pe care le avem luăm imediat măsuri, iar când nu este vorba de probleme care ţin de poliţie îi ghidăm către cei care îi pot ajuta”, spune Valer Matei. El spune că studenţii care apelează la Biroul Poliţiei sesizează, aproape exclusiv, „mici certuri în camere”.
Despre probleme grave, ameninţări, agresiuni sau tâlhării, nimeni nu se plânge niciodată. În aceste condiţii există două variante: fie în campusul universitar din Suceava domneşte o deplină linişte, fie studenţii nu au încredere că oamenii legii le pot rezolva problemele cu care se confruntă."