Zvonurile conform cărora societatea AMBRO Suceava intenţionează să facă disponibilizări în masă s-au adeverit. După două săptămâni de negocieri între patronat şi sindicatul din cadrul societăţii, s-a luat decizia reducerii a 278 de posturi.
Potrivit liderului de sindicat, Costel Buta, de frica disponibilizării, în cele două săptămâni în care s-au purtat negocieri, 54 dintre angajaţii ameninţaţi să-şi piardă locul de muncă şi-au înaintat demisia. Aceştia au preferat să-şi găsească singuri un alt loc de muncă, chiar dacă astfel au pierdut salariile compensatorii oferite la disponibilizare.
„Cei 224 de angajaţi rămaşi pe lista de disponibilizări vor primi deciziile de concediere în cursul zilelor de luni şi marţi (n.r. 22 şi 23 octombrie). Conform contractului colectiv de muncă, persoanele disponibilizate vor primi o perioadă de preaviz de 30 de zile, astfel încât concedierea efectivă se va face în 22 noiembrie”, a explicat Costel Buta.
Acesta a precizat că, în ciuda veştilor deloc plăcute, oamenii au reacţionat cu resemnare, fiind depuse numai două contestaţii la decizia de disponibilizare. Una dintre aceste contestaţii a fost rezolvată în favoarea angajatului, decizia de concediere fiind anulată.
Persoanele ce vor rămâne fără loc de muncă vor primi salarii compensatorii, în funcţie de vechimea înregistrată ca angajaţi la AMBRO. Cei cu o vechime de la 1 la 5 ani se vor alege cu 1,5 salarii de bază, cei cu vechime de 5 până la 10 ani vor primi 3 salarii de bază, iar cei cu o vechime mai mare de 10 ani vor fi recompensaţi cu 5 salarii de bază.
Conform notificării transmise Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, motivul pentru care AMBRO a decis închiderea unor secţii ar fi pierderile mari înregistrate de societatea suceveană. Conducerea societăţii AMBRO a stabilit, în urmă cu o lună, că fabrica de celuloză trebuie închisă pentru modernizare, în vederea îmbunătăţirii calităţii celulozei, a micşorării costurilor de producţie şi a eliminării problemelor de mediu pe care le are societatea. În primele şapte luni ale acestui an, AMBRO a înregistrat un deficit de aproximativ 15 milioane de lei (150 de miliarde de lei vechi). Patronatul intenţionează să păstreze oameni numai în secţiile care au înregistrat profit în 2007, cum este secţia în care se produce carton ondulat."