Un nobil englez de origine română, Michael Eduard de Styrcea, va primi o suprafaţă de 762 de hectare de pădure în judeţul Suceava. Comisia Judeţeană de Fond Funciar Suceava a aprobat, în cursul zilei de ieri, cererea de revendicare depusă de acesta în baza Legii nr. 247/2005, privind reforma în domeniul proprietăţii.
Potrivit spuselor prefectul de Suceava, Orest Onofrei, suprafaţa de pădure pe care Michael Eduard de Styrcea o va primi se află pe raza comunei Valea Moldovei, aflându-se în prezent în proprietatea Direcţiei Silvice Suceava. Onofrei a explicat că cetăţeanul englez provine din rândul unei familii vechi de boieri, Stârcea, care a deţinut numeroase proprietăţi, atât în judeţul Suceava, cât şi în alte zone ale României.
La rândul său, avocatul Mihai Ferariu, cel care l-a reprezentat pe Michael Eduard de Styrcea, ne-a declarat că acesta a revendicat respectiva suprafaţă de pădure în calitate de moştenitor al tatălui său, Victor de Styrcea, fost diplomat român la Londra. „Familia Stârcea este atestată încă din anul 1411. Demn de remarcat este faptul că în vremea domniei lui Ştefan cel Mare a existat un boier Stârcea, din Suceava, cunoscut ca mare dregător la curtea acestui domnitor”, a explicat avocatul Ferariu.
El a mai spus că din istoria mai recentă a familiei Stârcea se remarcă faptul că bunicul lui Michael Eduard de Styrcea, Victor Ioan Stârcea, a deţinut funcţia de ministru în trei guverne ale României, fiind în acelaşi timp şi un apropiat al Casei Regale. „Bunicul lui Michael Eduard de Styrcea a fost mareşal al Casei Regale, având numeroase funcţii importante. De asemenea, tatăl acestuia, Victor de Styrcea, a fost diplomat al României la Londra, unde a rămas după terminarea celui de-al doilea război mondial”, a mai precizat Mihai Ferariu. El a arătat că, în prezent, Michael Eduard de Styrcea, în vârstă de 53 de ani, are cetăţenie română, şi a primit titlul de baron în Anglia. Mihai Ferariu a adăugat că Michael Eduard de Styrcea este implicat în mai multe acţiuni caritabile şi de sprijinire a activităţii culturale fiind, de altfel, principalul donator al Filamonicii din Londra.
Nu în ultimul rând, trebuie spus că pe lângă suprafaţa de pădure primită în judeţul Suceava, Michael Eduard de Styrcea a obţinut recent alte 1.005 de hectare de teren cu suprafaţă forestieră în localitatea Văleni, judeţul Neamţ."