Preluarea de către ACET Suceava a sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare din Fălticeni, Siret, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Solca şi Vatra Dornei a însemnat nu doar transformarea sa în operator regional, ci i-a adus şi numeroase bătăi de cap.
În cadrul şedinţei extraordinare de Consiliu Local Suceava, de ieri după-amiază, conducerea ACET a prezentat atât aspectele pozitive cât şi pe cele negative ale transformării sale în operator regional. Astfel, dacă prin această preluare a fost posibilă atragerea unor importante finanţări externe şi guvernamentale, prin programele SAMTID şi ISPA, per total, activitatea ACET a avut de suferit.
Conform raportului ACET, la preluarea agenţiilor din judeţ au fost constatate deficienţe grave, precum lipsa contractelor de furnizare, tarife neajustate de foarte mult timp, volum mare de creanţe neîncasate, datorii foarte mari la furnizorul de energie electrică şi la A.N. Apele Române, precum şi dotare tehnică aproape inexistentă.
“Ceea ce în Suceava am realizat în decursul a 10 ani, a trebuit să facem acum în doi ani, pentru că situaţia catastrofală de la agenţiile din judeţ se reflectă acum asupra întregii societăţi”, a declarat directorul ACET, Ştefan Groza.
Cele mai grave situaţii au fost constate la Vatra Dornei şi la Cîmpulung Moldovenesc, unde 80% din apa furnizată era înregistrată ca pierderi.
Agenţiile din teritoriu, întreţinute cu bani de la Suceava
Rapoartele financiare ale agenţiilor din teritoriu preluate de ACET, cu excepţia Gura Humorului, care s-a redresat ca urmare a măsurilor luate, indică pierderi financiare mari.
“Campioane” la pierderi financiare sunt agenţiile din Siret (- 26,12% rata profitului brut), Solca (- 20,44% rata profitului brut) şi Câmpulung Moldovenesc (- 9,60% rata profitului brut).
Directorul ACET a recunoscut ieri că, pentru a menţine în funcţiune sistemele de apă şi canalizare din teritoriu, agenţia Suceava a fost nevoită să le finanţeze cu peste 5 miliarde de lei vechi, numai în 2006.
Mai mult, consilierii locali care fac parte din AGA ACET s-au plâns de o foarte deficitară colaborare din partea autorităţilor locale din oraşele în care ACET a preluat serviciul de apă – canalizare. Astfel, au fost date ca exemplu, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei, unde Consiliile Locale au refuzat actualizarea tarifelor de furnizare a serviciilor de apă şi canalizare, care sunt aceleaşi de ani de zile. Mai mult, în Câmpulung Moldovenesc, primăria vrea să ia ACET-ului şi cele trei birouri în care funcţionau, lăsându-l practic în stradă.
Drept urmare, consilierii locali suceveni i-au împuternicit pe colegii lor din AGA ACET să trimită o scrisoare oficială municipalităţilor unde s-au întâmpinat probleme de colaborare, urmând ca în cazul nerezolvării acestora, să se identifice metodele de sancţionare a acestora, atât pe linie administrativă, cât şi politică.
"