An de an, numărul sucevenilor care îşi cumpără o armă pentru autoapărare a crescut semnificativ. Dacă în 2005, la Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava erau înregistrate 580 de pistoale cu gaze sau cu glonţ de cauciuc, actualmente s-a ajuns la 737 de astfel de arme.
Puţine formalităţi şi preţuri rezonabile
Fără a fi foarte scumpe şi fără a necesita prea multe formalităţi, armele neletale nu mai sunt achiziţionate doar de oamenii de afaceri. „Am avut cazuri în care oameni simpli, care au fost prădaţi la drumul mare de diferiţi indivizi, s-au hotărât să-şi ia o armă pentru a nu mai trece printr-o astfel de situaţie”, ne-a declarat Ioan Amărculesei, patronul magazinului de arme din centrul Sucevei.
De la el am aflat că un pistol cu gaze, funcţie de model şi marcă, costă între 850 şi 1450 de lei, în timp ce un pistol cu glonţ de cauciuc, prevăzut şi cu gaz iritant lacrimogen, poate fi achiziţionat cu sume cuprinse între 1550 şi 2850 de lei.
Cum se poate achiziţiona legal un pistol
Cine doreşte să-şi cumpere o armă de autoapărare trebuie să se adreseze Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava. Aici solicitantul trebuie să prezinte o copie după buletinul de identitate, şi să depună o notificare. În termen de 3 zile lucrătoare, el primeşte aprobarea scrisă de a-şi cumpăra un pistol. Pe baza aprobării cetăţeanul se duce la un magazin de arme şi îşi alege modelul dorit. În termen de 10 zile de la achiziţionare armei trebuie să se prezinte din nou la poliţie, unde este înregistrat ca posesor de armă şi primeşte gratuit un certificat de deţinător. În momentul de faţă, în judeţul Suceava sunt trei magazine autorizate să vândă arme. Două în municipiul Suceava, cel din Centru şi un magazin ce aparţine de Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi, şi unul în Rădăuţi.
Creştere spectaculoasă a numărului de arme cu aer comprimat
În ultimul an, o creştere realmente spectaculoasă s-a înregistrat în ceea ce priveşte solicitările pentru achiziţionarea de arme cu aer comprimat, care conform legii pot fi folosite doar în regim de agrement, în poligoane. „Dacă anul trecut aveam înregistrate 110 certificate de deţinător pentru arme cu aer comprimat, în prezent avem 203”, a declarat comisarul Vasile Gabor, şeful Serviciului de Arme.
Dacă până la 1 martie 2006 acest tip de arme putea fi achiziţionat fără a fi necesară depunerea unei cereri la poliţie, acum situaţia s-a schimbat. „Cei care au astfel de arme cumpărate înainte de 1 martie sunt aşteptaţi la Serviciul de Arme pentru a primi şi ei certificate de deţinător, fără a risca nici o sancţiune”, a precizat comisarul de poliţie.
"