Cu câteva zile în urmă, mai precis pe 9 octombrie a.c., am fost martora unei acţiuni deosebite, iniţiate de Şcoala Nr. 2 Fundu Moldovei, COLACU: “Holocaustul – lumină pentru o pagină neagră a istoriei”.
Coordonatorul activităţii a fost tânărul domn profesor Lehaci Florentin, cunoscut în zonă pentru dăruirea şi profesionalismul său.
Sala Căminului Cultural din sat a devenit neîncăpătoare, deşi era zi „de lucru”: invitaţi de onoare, cadre didactice şi elevi de la şcoli învecinate, copii şi cetăţeni din sat. Impresiile despre tot ce s-a spus şi s-a văzut aici au fost zguduitoare. Imaginile video, comentariile domnului profesor şi ale unor invitaţi despre acţiunile de exterminare ale evreilor în Bucovina, dialogul cu doi supravieţuitori ai Holocaustului n-au putut lăsa insensibil nici pe cel mai mic copil. La fel de impresionantă a fost interpretarea vocală de înaltă ţinută a unor piese evreieşti de către Diana Lehaci, clasa a II-a (Şcoala „D. Gusti”) şi Şandru Otilia, clasa a X-a (Colegiul „Dragoş Vodă” – Câmpulung).
În partea a doua, preotul nostru, Domiţian Coclici, împreună cu localnicii, a oficiat o slujbă de pomenire a eroului nostru local, Traian Popovici, cel care într-o vreme crâncenă de prigoană, a salvat de la moarte 25.000 de evrei.
Gospodine inimoase din sat au pregătit mormântul după datină, nu numai cu flori, cu şi cu „coşărci cu pomene” şi cu „pampuşte”.
În semn de cinstire, şcoala din Colacu se va numi „Traian Popovici”.
Trebuie să mai fac o remarcă: în satul nostru, diferenţa de religie n-a fost niciodată un impediment în realizarea unor activităţi excepţionale (dl. prog. Lehaci aparţine altui cult religios).
În speranţa că „ştirea” nu e prea veche, vă rog s-o publicaţi în onoarea celor ce-şi desfăşoară activitatea în Colacu.
Cu profund respect, prof. pens. Glicheria Şandru.
"
(23 oct 2007, 12:58:54