Saloanele de la parterul Muzeului de Istorie din cadrul Complexului Muzeal Bucovina (CMB) găzduiesc, din această săptămână, expoziţia de fotografie poloneză cu genericul „Copii în focarul istoriei”. Manifestarea, aşa cum a precizat la deschidere directorul general al instituţiei muzeale sucevene, Constantin-Emil Ursu, se înscrie în cadrul bunelor relaţii stabilite prin parteneriatul existent între Consiliul Judeţean Suceava şi Voievodatul Sileziei şi a colaborării dintre CMB şi Muzeul din Bytom.
Expoziţia, care prezintă imagini de copii în diferite ipostaze şi diverse conjuncturi istorice, reprezintă doar un fragment din marea expoziţie tematică de la Muzeul din Bytom, o expoziţie, aşa cum a subliniat muzeograful realizator Izabella Wojcik-Kuhnel, cu „o mare încărcătură istorică” şi care are ca scop „înnobilarea fotografiei clasice”, care s-a demodat în era imaginii digitale.
Cum fotografia este un mijloc universal de comunicare, expoziţia, estetic şi profesional panotată, este la îndemâna înţelegerii oricărui privitor. Desfăşurarea vizuală este, aşa cum sublinia muzeografa poloneză, „o incursiune în lumea copilăriei”, a unei copilării fericite sau dramatice, în care imaginile, care sunt subtitrate explicativ şi datate istoric, sunt deosebit de sugestive.
În scenografia manifestării a fost amenajat, cu un fundal butaforic care sugerează un salon de început de secol, cu scară interioară în spirală şi draperii grele, un atelier foto, cu aparat cu burduf pe trepied, în care vizitatorii se pot fotografia „la minut”. Un alt colţ ne introduce în atmosfera unei clase din perioada interbelică, având ca exponate o bancă şcolară şi o tablă neagră din lemn, cu urme de cretă.
În acest ambient cu aer de epocă, panourile cu imagini (ca şi cele care conţin date din calendarul celor mai importante evenimente care s-au petrecut în Silezia Superioară din anul 1826 până în prezent) deschid largi ferestre către istorie. O istorie pe care o citim pe chipuri de copii. Copii fotografiaţi alături de bunici şi părinţi, copii la joacă (legănându-se în scrânciob, mergând pe tricicletă sau călărind ponei), copii la şcoală, la serbările de sfârşit de an sau la momentul primei împărtăşanii creştine, dar şi copii eliberaţi din lagărul de la Birkenau, copii de romi şi de evrei îmbrăcaţi în zeghe. O expoziţie emoţionantă, care, cu siguranţă, consolidează relaţiile de colaborare româno-polone.
"