Prietenia dintre oameni, câini şi pisici merge uneori mai departe decât câteva mângâieri pe cap, strângerea în braţe şi oferirea de bunătăţi. Mai nou, proprietarilor animalelor de companie le face plăcere să le ofere necuvântătoarelor de lângă ei adevărate tratamente de frumuseţe, la saloane de cosmetică specializate.
Spălat, uscat şi frizat – astea sunt cele mai simple operaţiuni de înfrumuseţare a câinelui sau pisicii care le sunt aproape zi de zi. Dar şi astea nu se fac oricum. La spălat se folosesc şampoane speciale pentru câini şi pisici, uscarea se face la uscător profesional, nu cu uscătorul de păr de acasă, iar despre tuns, există mii de posibilităţi.
De la Schnauzer cu barbă, la regele animalelor, leul-caniş
Majoritatea vor o tunsoare clasică, care să îi scape pe câini de povara laţelor şi a părului în exces, mai ales pe timpul verii. Dar, după cum povesteşte şi medicul veterinar Ioan Rusu, al cărui cabinet este în centrul Sucevei, unii vin cu tot felul de cerinţe mai deosebite, care să dea căţelului lor un aspect mai “fioros” sau unul mai drăgălaş.
De exemplu, la câinii din rasa Schnauzer, i se cere ca la tuns să le lase bărbuţă şi sprâncene stufoase deasupra ochilor, iar picioarele să fie mai pufoase, de la genunchi în jos.
La căţeii din rasa Bichon, solicitările diferă de la un proprietar la altul, dar cel mai adesea i se cere să le lase şoşonei. În schimb, la ciobăneştii mioritici, tunsoarea e cam aceeaşi, numai că volumul de muncă e mai mare decât la alte rase.
“Fiecare animal are propria tunsoare. Unii proprietari căută pentru câinii lor diferite frizuri pe Internet, prin revistele de specialitate şi apoi vin şi ne cer să îl facem aşa cum au văzut ei”, spune doctorul Rusu.
Una din cele mai solicitate frizuri, în ultima vreme, este cea de „leu”, pentru câinii din rasa Caniche, cărora li se face un fel de coamă în jurul capului şi un smoc de păr în vârful cozii.
O spălare costă între 20 şi 50 de lei, la fel ca şi uscarea cu uscătorul profesional, în vreme ce pentru tunderea căţeilor, proprietarii trebuie să dea între 50 şi 150 de lei.
Haine de iarnă şi diete de slăbire
Pe lângă operaţiunile menţionate, proprietarii de animale solicită şi alte servicii, precum curăţarea urechilor, pieptănături deosebite şi găsirea unor hăinuţe potrivite căţelului lor.
Hainele pentru căţei sunt la alegere, în diferite forme şi culori, dar şi la preţuri diferite, care încep de la 25 de lei, la peste 50 de lei. “Clienţii” cei mai frecvenţi pentru haine de iarnă sunt micuţii bichoni.
Nu doar oamenii se confruntă cu probleme de greutate şi cu boli cauzate de alimentaţie defectuoasă. Tocmai de aceea, aici sunt aduşi adesea câini şi pisici pentru a fi puşi la cură de slăbire ori să li se dea mâncare de dietă, pentru bolile de care suferă.
Detartraj dentar şi albirea dinţilor prin tratamente cu ultrasunete, analize biochimice la sânge, ecografii pentru depistarea unor boli sau pentru analizarea sarcinii femelelor, pentru a se şti când vor făta - nici un efort nu pare prea mare pentru unii proprietari de câini şi pisici, care le oferă uneori animalelor de lângă ei mai mult decât îşi oferă lor.
Clienţii cabinetelor veterinare, unde se prestează şi serviciile de cosmetică, nu sunt numai oameni cu bani. De multe ori sunt pensionari care abia dacă au cu ce îşi asigura lor traiul zilnic, dar care au ajuns să considere patrupedul de lângă ei drept copilul lor.
Pe lângă serviciile enumerate sunt necesare adeseori tot felul de tratamente pentru îndepărtarea paraziţilor interni şi externi, vaccinuri anuale, intervenţii chirurgicale şi tot felul de accesorii, încât, în cele din urmă, se constată că îngrijirea unui animal nu e atât de uşoară, mai ales că se poate dovedi şi costisitoare.
Dar ce poate înlocui acel sentiment plăcut pe care îl au stăpânii animalelor atunci când câinele îi întâmpină lătrând de bucurie şi dând voios din coadă, ori când pisica le toarce afectuos în braţe?"